Rijeka Una je rijeka izuzetnih prirodnih ljepota i vrijednosti i po mnogo čemu jedinstvena, a vjerojatno zato je i dobila naziv Una od latinske riječi uno što znači jedna, jedina. Sama rijeka je duga oko 210 km i ona je većim dijelom granična rijeka između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Rijeka Una izvire u naselju Donja Suvaja u sklopu općine Srb u Zadarskoj županiji. Una se ulijeva u rijeku Savu blizu mjesta Jasenovac. Sam izvor rijeke Une proglašen je hidrološkim spomenikom prirode. Izvor, odnosno mjesto gdje se od izvorske vode formira modro zeleno jezero nalazi se na 398 metara nadmorske visine. 

Izvor rijeke Une, prema podacima Natura Jadera, Javne ustanove na području Zadarske županije za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je najdublji istraženi krški izvor u području Dinarida i peti po dubini izvor u svijetu. 

Ovih dana su Hrvatske vode, ispostava Lika, pod čijim obuhvatom se nalazi Općina Srb pa tako i izvor rijeke Une, izvodi radove na desnoj obali rijeke Une neposredno nizvodno od izvora. Radovi obuhvaćaju košnju, sječu niskog raslinja, uklanjanje trulog drveća, uređenje i čišćenje pokosa i obale na dionici od 300 m. Radovi se izvode u skladu sa uvjetima i mjerama zaštite prirode i u dogovoru sa Javnom ustanovom Natura Jadera.

L..O./H. V.