Alarmantno stanje depopulacije u ruralnim sredinama

2
-
-

U Općini Brinje, hotelu „Lika Jug“ uz autocestu A1, danas je uz nazočnost stotinjak načelnika i zamjenika načelnika hrvatskih općina održana sjednica Skupštine Udruge općina u RH..
Skupštini je nazočio ministar Uprave Arsen Bauk, dožupan Ličko senjske županije Sanjin Rukavina kao izaslanik predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić kao izaslanik predsjednika Udruge gradova Željka Turka.
Kad je riječ o novom Zakonu reforme lokalne uprave i samouprave predsjednik Udruge općina RH Đuro Bukvić drži da će s njim jedan dio općina dobiti a jedan izgubiti, što će pokazati budućnost.

Đuro Bukvić
Đuro Bukvić

„Novi Zakon o reformi lokalne uprave i samouprave nije dobar, jer će direktno pogoditi jedinice lokalne samouprave, pogotovo one koje su najsiromašnije. Najavljena porezna reforma bit će pravi veliki udar na lokalnu samoupravu, no naglašavam da Udruga općina podržava svako porezno rasterećenje, svako povećanje neto plaća, no nije dobro da se sve to prelama preko leđa lokalne samouprave. U ovom djelom najviše će stradati dobar dio općina iz Slavonije, Primorsko goranske županije, Ličko senjske, zadarsko zaleđe i dio Dalmacije“- kazao je Bukvić.
Predsjednik Bukvić drži da se ne slažu sa tim da se samo preko noći zagasi 200-300 općina, što zagovaraju neki stručnjaci, koji između ostalog zagovaraju povratak na 100 lokalnih jedinica, što je bilo do kraja devedesete. U 428 hrvatskih općina, koje su u ruralnim sredinama, živi preko 1,3 milijuna stanovnika i ono što je alarmantno i upozoravajuće je upravo popis stanovništva 2001.-2011., gdje se vidi velika depopulacija stanovnika u ruralnim sredinama. Nestaju velika sela, i Vlada, bez obzira koja bude, mora voditi računa o ruralnoj sredini, o ljudima, pri čemu će općine maksimalno racionalizirati sve što se može, počevši od djelatnika, plaća, i troškova. Svi govore previše općina, gradova, županija, no ako spomenemo općine pogledajmo što je to učinjeno u općinama u ovih 20 godina. Koliko je kilometara nerazvrstanih cesta napravljeno, kilometara kanalizacije, plinofikacije, dječjih igrališta, to je onaj generator koji stvara preduvjete da mladi ljudi ostaju i tim sredinama, kako u stvari Hrvatska ne bi postala prazna. Udruga općina ima pripremljene prijedloge svih reformi, kako do direktnog preustroja, kao do svih reformi koje treba očekivati, pri čemu je spremna na sve razgovore, no ne žele nove Zakone preko noći i ne podržava da sve bude stacionirano u pet velikih gradova. Sadašnji broj od 428 općina Udruga općina branit će do kraja, kazao je Bukvić.
Da li će pojedine općine biti pogođene novim Zakonom o regionalnom razvoju ministar Uprave Arsen Bauk je kazao da će ostati isti iznosi koji su se izdvajali i do sada jedinicama lokalne samouprave, no samo što će biti drugačije raspoređeni, što je i logično da će se nekome dati više a nekome manje.

Ministar Uprave Arsen Bauk
Ministar Uprave Arsen Bauk

„Riječ je o baznim pomacima, što znači da neće odmah biti svima uzeto niti će nekima biti odmah dano. Oni koji su radili zakonito normalno da će biti pravedno raspoređeno a kod onih koji se pokažu određene anomalije bit će ispravaka. Mišljenja sam da male općine u Hrvatskoj nisu problem, jer je u njima zaposlen relativno mali broj ljudi, imaju relativno mali proračun, no očito je da pošto su najslabije na njih je najlakše udariti a najteže ih je obraniti. Da je broj općina opravdan i da ima rezultate potvrđuje i oko 67 posto čelnika lokalne samouprave koji ponovi svoj mandat pred građanima što je očito da su građani zadovoljni s njima“ – kazao je ministar Arsen Bauk.
Domaćin ovog skupa načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić kazao je da dijeli zadovoljstvo sa svim načelnicima koji su nazočni Skupštini u Općini Brinje, jer to je i potvrda da je Udruga općina prepoznala osobno u njemu dobrog načelnika a potvrda da je to tako, je i podatak da je ovo prvi put da se Skupština održava izvan Zagreba.
“Očekujem pomake nabolje kako za općine tako i za Udrugu, jer upravo zato i postoje Udruge koje bi se trebale izboriti za značajnija prava općina. Općine po svom broju nisu nikome teret, tako da njihovo ukidanje ne dolazi u obzir, treba napraviti i sagledati cijelu strategiju i uzeti u obzir da općine sa svojim malim proračunima ne čine nikakve financijske terete državi”- kazao je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić.
Dražen Prša