GOSPIĆ- Ovisnosti stvaraju svakom društvu veliki i skupi problem. Dok su sve oči sudionika priče o suzbijanju ovisnosti uglavnom uprte u droge, svako stariji od 18 godina bez problema će kupiti cigarete i alkohol koji su društveno prihvatljivi opijati i čine ukupno puno veću štetu našem zdravlju, a s time i društvene probleme. Tako tvrdi struka.
Županijska komisija za suzbijanje ovisnosti priredila je povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti podjelu promidžbenih materijala i letaka ispred zgrade FINA-e u Gospiću, kako bi se građane upozorilo na opasnosti od svih vrsta ovisnosti. Akciju je pokrenuta u suradnji s Gradom Gospićem, Gradskim društvom Crvenog križa Gospić, Policijskom upravom ličko-senjskom, Zavodom za javno zdravstvo ličko-senjske županije i Centrom za socijalnu skrb Grada Gospića. Među volonterima Crvenog križa promo-materijale dijelile su i Ivana Tomaš, zamjenica župana, kao i Marta Grgurić zamjenica gradonačelnika Grada Gospića. Profesor psihologije Viktor Božičević iz Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije već se niz godina bavi problemom ovisnosti pa nam je rekao nešto više o važnosti ove akcije. Prema njegovim riječima stanje po pitanju droga u Ličko-senjskoj županiji je već godina uglavnom u istim brojkama.
– U ovom mjesecu borbe protiv ovisnosti nastojimo još snažnije poručiti koliko je bremenit ovaj problem. Što se tiče ovisnosti o drogama mi u našoj županiji možemo biti uglavnom zadovoljni. Lani je u sustavu liječenja bilo 12 ovisnika, od čega je 10 „starih“ ovisnika. Preklani je taj broj bio veći, 21 ovisnik. Ono što je problem u našoj županiji je ovisnost o legalnim drogama. To su cigarete i alkohol. Gotovo 40% naše odrasle populacije previše pije i puši. Ako uzmemo da imamo više od 42 tisuća starijih od 18 godina, načinimo li projekciju dobit ćemo porazan podatak: danas će se u našoj županiji prodati oko 16 tisuća kutija cigareta i napit će se od 10 do 15 tisuća ljudi. To neće biti čašica-dvije, ili boca piva, nego će se doslovno napiti! Što to znači u smislu obiteljskog života, radne sposobnosti, financija, položaja u društvu, to ne moram isticati. Nažalost alkohol je društveno prihvatljiv, a poseban je problem alkoholizam kod mlađe populacije, ističe prof. Božičević prema čijim očekivanjima će 2014. godina biti prosječna, odnosno uobičajena po konzumiranju alkohola.
M. S.