Alkohol sve veći društveni problem

    GOSPIĆ – „Stanje sigurnosti u Policijskoj upravi ličko-senjskoj je zadovoljavajuće“.  Istaknuo je to na konferenciji za novinare načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar elaborirajući rezultate rada za prvih devet mjeseci ove godine. Kako je načelnik i ranije isticao moderna policija sve više radi na prevenciji pa su voditelji pojedinih odjela nabrojali neke od tih akcija. „Knjigama do osmjeha, Svjetlo za sigurnost, Zdrav za 5, Poštujte naše znakove, manje oružja-manje tragedija- naslovi su nekih od uspješno provedenih akcija na ovim prostorima pokrenutih s nacionalne razine.

Gledajući brojke vezane uz određene situacije i odjele PU evidentno je da je u prvih 9 mjeseci povećan broj pritužbi građana(46), ali je najveći broj neutemeljenih,  a tek jedna potpuno utemeljena. Povećan je broj povreda radne stege (20), dok su 4  policijska službenika udaljena  iz službe. Ovo se tumači povećanim stupnjem radne discipline i nakane da policije u cjelini da u svakom segmentu svojeg djelovanja služi kao uzor građanima. Odjel krim-policije bilježi smanjenje  kaznenih djela za čak 14,7%, za što je dijelom zaslužna izmjena kvalifikacije nekih djela u prekršaje. Broj kaznenih  općeg kriminaliteta neznatno je porastao i iznosio je  572 kaznena djela. Znatno je povećana evidencija  kaznenih djela iz domene  organiziranog  pa je do sada u 2013. evidentirano čak 30 takvih djela, odnosno za 32,6% više nego li lani. U porastu je i broj narušavanja javnog reda i mira ( 407 prekršaja). Na sreću bilježi se više od 52% manje poginulih osoba u prometu (8) u odnosu na lanjsko razdoblje(17). Prema onome što se čulo puno su radili i policijski službenici čiji je posao vezan uz  granične prijelaze i službu zajedničkih poslova.

Nastavak ispod oglasa

    Posebnu pozornost novinara izazvalo je elaboriranje Mirele Šulentić zadužene za  poslove prevencije u PU ličko-senjskoj. Rezultati akcije „Zdrav za 5“ provedene na nacionalnoj razini izazvala je podosta  zabrinutosti, kako u struci tako i u javnosti. Čini se da su droga, alkohol i igre na sreću sve izraženije pojave kod mlađe populacije. Navedeni se poroci fizički i psihički negativno manifestiraju na mladim osobama, uništavaju im mladenaštvo, razaraju obitelji i pokretač su mnogih devijantnih ponašanja. Projektu se priključilo nekoliko ministarstava pa je dio posla odradio i Zavod za javno zdravstvo ličko-senjske županije, odnosno voditelj odjela prevencije prof. Viktor Božičević.

-Danas je svjetski dan mentalnog zdravlja pa je ovo prava prigoda progovoriti i o ovisnosti. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, niti mentalnog zdravlja bez prevencije i liječenja ovisnosti.  Rezultati anketa o konzumiranju droge i alkohola provedenih među učenicima 8. razreda osnove i 1. i 2. razreda srednje škole  zabrinjavajući su.  Čak se 40% djece u 4. razredu osnovne škole „igra“ s alkoholom! Ta brojka „40“ prati nas i u nekim drugim sferama. Istarska, Primorsko-goranska i naša županija prednjače po količini ispijenog alkohola. Isto toliko naših građana puši. O kladionicama da niti ne govorim. Ove probleme treba shvatiti ozbiljno i odgovorno tvrdim da  nam  oni moraju biti na prvom mjestu. Roditelji su uvijek primjer djeci. Ukoliko u obitelji netko prekomjerno puši, uživa alkohol ili  drogu, posjećuje kladionice, utoliko je veća  mogućnost da dijete preuzme neku od tih pošasti. Danas se npr. 15 tisuća naših sugrađana u L-S županiji mora napiti!!! To je porazno, posebice kada se zna da se Europa bori da taj postotak padne ispod 30%. Dakle, oni danas neće popiti jedno ili dva pića nego se moraju napiti. Skloni smo reći kako konzumiranje  alkohola i heroina ne možemo usporediti, ali uživanje ovih opijata na „duge pruge“ zapravo je vrlo slično. Oboje uništava zdravlje, radne sposobnosti i obitelji.  Osmoškolci Like na sreću najmanje konzumiraju droge u usporedbi s vršnjacima iz drugih sredina. U Ličko-senjskoj županiji pivo više konzumiraju dečki, a djevojke sve češće puše i uživaju žestoka alkoholna pića. Miješaju ih s različitim bezalkoholnim napitcima misleći kako će alkohol na njih slabije djelovati, što je potpuno pogrešno. Djevojke nisu dosegle broj konzumenata alkohola kao kod dečki, ali im se približavaju i nastavi li se to mijenjati ovim tempom uskoro bi taj omjer mogao biti izjednačen-zaključio je prof. Viktor Božičević.

[column size=”1-2″ last=”1″]
[quote style=”3″] Na upit novinara o povremenom apostrofiranju slučaja ubijenog Milana Levara u javnim medijima načelnik PU Ante Podnar je odgovorio:-Kako vam je poznato iz sredstava javnog priopćavanja u Ministarstvu unutarnjih poslova, u sklopu službe za općeg kriminaliteta ustrojen je Odjel za hladne slučajeve u čijem je opisu poslova upravo poduzimanje operativnih aktivnosti u suradnju s nadležnim policijskim upravama i nadležnim državnim odvjetništvima, otkrivanje takvih i sličnih slučajeva, te procesuiranje počinitelja. U tom smislu od strane nadležnih službi ove policijske uprave u suradnji sa navedenim odjelom provode se određene aktivnosti, zaključio je načelnik Podnar. [/quote]

L. O.