dir. Marina Legčević
dir. Marina Legčević
Tragom informacija da se nad radnicima otočkog Komunalca i Gacke učestalo provodi svojevrsna tortura vezana za alkotestiranje, što remeti njihov rad ali ih i ponižava, pokušali smo „iz prve ruke“ doznati u čemu je u stvari riječ i koliko su te informacije točne.
Pojedini radnici kažu da nije u redu da im se malo pa malo donosi dreger i da moraju puhati kako bi se provjerilo da li su pijani. Tvrde da svoj posao obavljaju savjesno a ako se po vrućini popije koja hladna pivica ne znači da su pijani.
Direktorica Komunalca i Gacke Marina Legčević odbacuje bilo kakve špekulacije po tom pitanju i drži ih nedobronamjernima. Kaže da su radnici po pitanju provjere alkotesta ove godine dva puta tretirani i to se ne može nazvati nikakva tortura.
„Zakon o radu je jasan i lijepo kaže da se alkoholiziranost na radnom mjestu tretira kao teška povreda radne obveze, što znači da je nezamislivo da bi netko mogao biti pijan na radnom mjestu. Znači nitko, niti radnici niti rukovoditelji, ni direktori u Gacki ili Komunalcu ne mogu biti pijani ili piti alkohol na radnom mjestu. Nema nikakvog teroriziranja, traži se isključivo normalan odnos prema radu. Točno je da imamo dreger, i da povremeno provjeravamo da li je netko od radnika pod utjecajem alkohola. Izmišljotine su da postoje torture, a tko se uhvati da je pijan slijedi mu prva opomena i novčana kazna prema našem pravilniku. Do sada smo imali jednog radnika pijanog ali koji je radio na određeno vrijeme, kojemu ugovor nije produžen“ – kaže dir. Legčević te dodaje da radnici, pogotovo zaposlenici RJ Zelenila i groblja rade sa motornom kosilicom, i što da se dogodi da bude pijan i da ozljedi sebe ili druge? U slučaju ozljede na radu odgovorno je poduzeće i odgovorna osoba.
Na naš upit da li je običaj da se alkotest provodi samo nad radnicima koji obavljaju fizičke poslove ili su tim nadzorom obuhvaćeni i oni koji rade u kancelarijama, dir. Legčević kaže da se u kancelarijama ne pije.
Slaven Prpić
Slaven Prpić
„Mi ne pijemo i nema se što alkotestirati, a da je to tako imamo slučajeve da su se pojedinci iz kancelarija samovoljno pristupili alkotestu i nitko nije imao alkohola. No, ako se slučajno ustanovi da je netko pod utjecajem alkohola, Zakon se primjenjuje jednako prema svakome.
Stvar je u tome da je nama prvenstveno cilj da spriječimo da se nitko ne ozljedi na radu, ili da ozljedi nekog drugog, da se ne prouzroči saobraćajna nesreća. Radnici upravljaju strojevima, alatima i motornim vozilima. Ne treba kriti činjenicu da je alkohola bilo, no nama je cilj uvesti red, dodao je Slaven Prpić koordinator komunalnih djelatnosti.
Ako se u obzir uzmu neke druge firme, kao npr. HŽ, ako se radnik uhvati pod utjecajem alkohola dobije tri mjeseca suspenzije, a u HEP-u nema nikakvog razgovora o suspenziji, automatski otkaz. Treba se uzeti u obzir da Komunalac ima 70 djelatnika i da je normalno da se mora obavljati nadzor, ali trebalo bi vidjeti i u drugim našim poduzećima i ustanovama kakvo je stanje po tom pitanju. Lako je reći da se kod nas provodi tortura, zavirimo malo i u „druga dvorišta“, moglo bi se mnogo toga pronaći i sa mnogo čime iznenaditi, kaže Slaven Prpić.
U slučaju da se nešto dogodi na radnom mjestu firma dobiva minimalnu kaznu od 60.000 kuna, pa se onda pitamo da li nije bolje te novce iskoristiti za nabavku nove radne odjeće i sl ?
Dražen Prša