Altruizam ili profiterstvo?

0

Stručnjaci iz cijeloga svijeta složili su se u činjenici po kojoj je upotreba zaštitne maske najbolja prevencija protiv zaraze COVID-19. Dokazano je kako se ovaj opaki virus najlakše prenosi kapljičnim putem, pri čemu su zaštitne maske najsigurniji  način očuvanja zdravlja.

Zaštitne maske se mogu naći u mnogim trgovinama po cijenama od 7 do 14 kuna po komadu, ovisno jesu li jednokratne, višeslojne, pamučne… Veću količinu zaštitnih maski odmah nakon izbijanja epidemije podijelio je Stožer civilne zaštite, posebno članovima  timova za žurna djelovanja. To su maske s certifikatom i dokazanim djelovanjem.

Oglas

Odmah po izbijanju epidemije pojavili su se „dobročinitelji“ koji su na brzinu sklepali nešto maski. Povodeći se jeftinom psihologijom, manji dio tih maski su donirali, a ostale prodavali po dvostruko većim cijenama. Rekorder je jedna zagrebačka trgovačka tvrtka koja je na spasonosne maske uvela u maloprodaji maržu od rekordnih 568 posto!!! Vjerojatno je riječ o svjetskom rekordu.

Budući se kao država nalazimo u izvanrednoj situaciji bilo bi korektno prema prevarenim građanima da se takve tvrtke za početak zatvore, a da im sud poslije dosudi kazne zbog profiterstva, kao u stanju rata.

L.O.