GOSPIĆ- Nakon održane Županijske selekcije  amatersko kazalište Gospić koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu „dr. Ante Starčević“  ostvarilo je pravo sudjelovanja na 55. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Na nedavnoj   Županijskoj smotri i selekciji za 55. FHKA nastupili su: Amatersko kazalište „Arupium“ – Otočac  sa suvremenom dramom „Dvije“, Tene i Štivičić i Amatersko kazalište Gospić s komedijom Pere Budaka „Klupko“. Izbornik za područje naše županije je bio redatelj Zoran Mužić. Prema riječima izbornika Mužića osnovna vrijednost gospićke predstave leži u masovnosti ansambla, njegovanju baštine, afirmaciji jezika i običaja naroda Like, a vidjiv je i scenski napor s prostorom za napredak i usavršavanje. Od iznimne je važnosti i  glumačka motiviranost, suigra i entuzijazam, a sve u cilju jačanja kazališnog amaterizma u Gospiću. AK Gospić djeluje svega dvije godine i u tom su razdoblju uprizorili i uspješno izveli četiri zahtjevne kazališne predstave, uključujući i gostovanja  s istima (Nora danas, Gostioničarka Mirandolina, Škola za žene i Klupko), predstavu za djecu (Božićna bajka) i  nekoliko tematski različitih književnih večeri u svome gradu. Članice i članovi Amaterskog kazališta Gospić još su jednom pokazali ozbiljnost i predanost u radu, entuzijazam i neizmjernu ljubav prema kazalištu.  Ovim kazališnim uspjehom opet je podignuta ljestvica i možemo biti sigurni da grad Gospić ima skupinu entuzijasta koja  hrabro hrli naprijed i obećava dobru budućnost. Oni će i dalje, još snažnije, jačati tradicijski kazališni amaterizam , razvijati i bogatiti  kulturni duh našega grada i građane uveseljavati svakom novom kazališnom izvedbom – riječi su voditeljice kazališta  prof. Anele Serdar Pašalić.

55.FHKA održat će se od 15. do 17.svibnja u Vodicama, u organizaciji Hrvatskog  sabora kulture. Amaterskom kazalištu Gospić, čestitamo od srca, želimo dobar i uvjerljiv nastup i uspješnu buduću kazališnu produkciju.

L.O.