Amir Gwirtzmani Gradski zbor Novalje otvorili festival “Izrael u Novalji”

0
Čarolije ljeta
Čarolije ljeta - Izrael

Nastupom Amira Gwirtzmana i Gradskog zbora Novalja danas je otvoren 12-dnevni festival Izrael u Novalji – Čarolija ljeta, kojim će se domaćim i stranim turistima te domaćinima u Novalji predstaviti izraelska kultura, glazba, umjetnost, gastronomija… Amir Gwirtzman jedan je od najpoznatijih izraelskih jazz umjetnika koji svira više od 20 instrumenata. Njegova glazba mješavina R&B Raya Charlesa, kubanskog jazza i bliskoistočnog, romskog, armenskog i mnogih drugih utjecaja, oduševila je  mnogobrojne ljubitelje dobre glazbe u Novalji.

Povodom otvorenja Festivala otkriven je i spomenik Model Izraela hrvatskog kipara Tonija Frankovića, čiji dosadašnji umjetnički zahvati na javnim objektima uključuju centralnu zgradu Name u Zagrebu (1998.), interijer zgrade Židovske općine u Zagrebu (1992.) i sinagoge u Osijeku (1999.), Or Kodeš židovski centar u Chevy Chase, Maryland (2001/2002), Oxnam crkvu, Washington D.C. (1995.), WUJS Institute, Arad Izrael (1993.), eksterijer prodajnog centra Podravke, Koprivnica (1999.). Njegove slike i djela primijenjene umjetnosti nalaze se u brojnim privatnim i javnim zbirkama, te u fundusima nekoliko muzeja u Europi, Americi i Izraelu. Ovaj spomenik postavljen je glavnom gradskom trgu te će predstavljati vječnu uspomenu na ovaj Festival.

U Ljetnom kinu Hollywood prikazan je i prvi u nizu filmova (Noodle), kojima je cilj predstaviti i filmsku umjetnost Izraela. Od sutra u 20,30 sati u Gradskom muzeju Novalja možete pogledati izložbu Izraelski krajolik, a toga na Zrću u Papayi uživati u elektronskoj glazbi DJ Astral Projection tima. Avi & Lior su pioniri elektronske muzike iz Izraela i istinske internacionalne zvijezde. Oni su virtuozi koji svoj set izvode uživo na synthesizerima, ritam-mašinama i ostalom hi-tech opremo. ASTRAL PROJECTION su autori albuma Dancing Galaxy,  najprodavanijeg trance album svih vremena.

Festival „Čarolija ljeta- Izrael u Novalji“ zajednički je projekt Veleposlanstva Izraela u RH i Grada Novalje kojim se građanima Novalje, brojnim turistima, ali i široj hrvatskoj javnosti kroz glazbu, film, umjetnost i gastronomiju želi predstaviti suvremeni Izrael. „Čarolija ljeta“ za sve posjetitelje sprema prave glazbene, plesne, filmske, slikarske i kulinarske poslastice te na ulice Novalje donosi dašak Izraela potvrđujući tako hrvatsko- izraelsko prijateljstvo.

Festival podržavaju Pliva, Hrvatsko-izraelski poslovni klub, Avenue Mall, Hrvatska pošta, Bilić-Erić, Ford, Croatia Airlines, Michal Negrin, Ministarstvo turizma RH, Ministarstvo turizma Izraela, TZ Grada Novalje, Boškinac, Rsetoran Bazilika, Tourist Online Service Novalja.com, Konoba Galija, Europlakat i Jutarnji list.