U holu KIC-a Gospić danas je  učinjen  još jedan korak u brendiranju i zaštiti ličkog sira škripavca, tradicionalne delicije ovog dijela Hrvatske. Lokalna akcijska grupa (LAG)  Lika i Udruga malih sirara Ličko-senjske županije „Lički škripavac“  su u okviru predstavljanja projekta zaštite Ličkog škripavca zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla danas organizirali izložbu pristiglih učeničkih radova, uz degustaciju jela od Ličkog škripavca. Voditelj LAG-a Lika pojasnio je neke detalje vezane uz ovaj projekt.

-Danas govorimo o europskoj zaštiti ličkog škripavca. On će se kao i dosada moći proizvoditi posvuda. Mi štitimo naš lički škripavac i on mora imati određene parametre u kvaliteti i da bi nosio to ime. Ono što smo mi napravili jedan je vid nadogradnje jer nam je želja oživjeti i obnoviti ličko selo, prvenstveno da vi mladi shvatite da imate jednu veliku vrijednost naše Like. Radimo na projektu brendiranja destinacije i želja nam je da šire područje Like i primorja postane svjetski poznato, te kao takva destinacija mora imati i brendiranu hranu. Na tome je tragu zaštitni znak „Lika quality“ koji je već zaštićen u Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva. Uskoro će se raspisati Natječaj za sve one koji žele na proizvodima imati  ovaj znak, a to će se vršiti pod određenim uvjetima. Ovdje će se moći natjecati i naši restorani. Tako će turisti vrlo skoro znati da dolaze u dio Hrvatske gdje će moći kušati delicije izvrsne kvalitete, zaštićene markicom „Lika quality“, istaknuo je Tomislav Kovačević. Budući je Ličko-senjska županija vrijedan suradnik i suport LAG-u Lika pri brojnim projektima, nazočnima se obratila pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

-Ovo će biti treći proizvod koji će nositi oznaku kvalitete i našeg ličkog podrijetla, na što smo posebno ponosni. Ovdje postoje mnogi vrijedni gospodarski resursi na kojima se poljoprivreda može razvijati i stoga je poljoprivreda uz turizam naša strateška odrednica. Svoju priliku vidimo u zaštiti u vrednovanju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda među kojima je svakako naš lički škripavac. Brojnim potporama u razvoju poljoprivrede na području Ličko-senjske županije utvrdili smo da ćemo ovakve projekte posebno poticati, pa tako među mjerama me kojima ćemo poticati  potpore ističem  potporu razvoja prepoznatljivih proizvoda, a korisnici sredstava potpora mogu biti udruge,  trgovačka društva, obrti i OPG-i, a financirat ćemo im troškove izrade projektne dokumentacije, troškove utvrđivanja kriterija, izradu Pravilnika, konzultantske troškove i sl. Maksimalna potpora u ovoj mjeri je do 20 tisuća kuna po korisniku ili do 50 % opravdanih troškova, rekla je pročelnica Ana Rukavina Stilinović.

U holu  KIC-a predstavljena su 44 rada učenika sedam osnovnih i srednjih škola s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije. Radna skupina za izradu specifikacije Ličkog škripavca definirala je sadržaj specifikacije, a jedan od bitnih elemenata  za predaju prijave zaštite prema Ministarstvu poljoprivrede je i izgled logotipa za lički škripavac. Pri tome je  izabrala ideju koji će biti osnova za logotip Lički škripavac.  Po ocjeni sudionika radne skupine najbolji zaštitnik znak izradila je Ana Mataija iz 8. C razreda OŠ dr. Jure Turić iz Gospića. Ana je  danas bila zauzeta s školskim obvezama pa je umjesto nje nagradu primila njena mama dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija. Dio  ukusnih delicija pripravljenih od ličkog škripavca ponudili  su učenici Srednje škole Gospić.

L.O.