U Policijskoj upravi Ličko senjskoj danas je održana Izvanredna konferencija za novinare, kojoj su uz glasnogovornicu Maju Brozičević nazočili načelnik PU Ante Podnar i voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta Ivan Uremović.
Cilj konferencije bio je upoznati javnosti sa uspješno završenim kriminalističkim istraživanjima počinjenih kaznenih djela iz domene općeg, organiziranog i gospodarskog kriminaliteta. Načelnik PU Ličko senjske Ante Podnar istaknuo je da su ostvareni značajni rezultati u vezi dovršenih kriminalističkih istraživanja na širem području Policijske uprave , odnosno na području Policijskih postaja Gospić, Otočac, Korenica, Novalja i Karlobag.

Ante Podnar, načelnik PULS
Ante Podnar, načelnik PULS
„Otkriveni su počinitelji većeg broja kaznenih djela teških krađa i kaznenih djela krađa, kaznenog djela nepovredivosti doma i poslovnih prostorija, kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, kaznenog djela razbojničke krađe, računalne prevare i pronevjere. Navedena kaznena djela počinjena su na štetu Republike Hrvatske kao i na štetu građana Republike Hrvatske, a počinjena su tijekom mjeseca srpnja i kolovoza ove godine. Iz izvješća voditelja Odsjeka za obradu kriminaliteta evidentno je da su nadležne službe Policijske uprave i Policijskih postaja u protekla dva mjeseca provodeći operativne zadaće koje proizlaze iz akcije „Sigurna turistička sezona“ , doprinijeli boljem stanju sigurnosti na području policijske uprave, ali i jačanju povjerenja u sustav unutarnjih poslova, kao i boljoj percepciji građana o učinkovitosti policije. Isto tako naglasio bih, kao i u brojnim ranijim javnim istupima, da je u otkrivanju određenog broja kaznenih djela upravo pridonijela suradnja sa građanima, te upravo kroz takav vid partnerske suradnje spriječeno i počinjenje drugih kaznenih djela, čime je potvrđena provedba projekta Policija u zajednici, odnosno uloga policije kao javnog servisa koji primarno sa građanima i s institucijama s kojima surađuje zajednički prepoznaje probleme unutar lokalne zajednice i pravovremenim njihovim rješavanjem utječe na kvalitetu života u lokalnoj zajednici. Upravo na tragu prethodno navedenoga, a vezano za suradnju sa građanima koristim ovu priliku da opetovano naglasimo ulogu građana kroz mjere samozaštitnog ponašanja i pravovremeno prepoznavanje prevara i krađa na kućnom pragu, a koje su se u novije vrijeme događale u brojnim dijelovima Republike Hrvatske, a u čemu i prostor Ličko-senjske županije nije iznimka o čemu je javnost kroz medije redovito izvješćivana“ – kazao je načelnik Ante Podnar

Ivan Uremović, voditelja Odsjeka za obradu kriminaliteta PULS
Ivan Uremović, voditelja Odsjeka za obradu kriminaliteta PULS
O samim djelima govorio je voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta Ivan Uremović, koji je istaknuo da je na području Policijske postaje Otočac dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom s područja Otočca zbog osnova sumnje da je na području Otočca počinio 6 kaznenih djela teške krađe, jedno kazneno djelo krađe provaljivanjem u trgovačka društva i obiteljske kuće i jedno kazneno djelo Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl.141.KZ. i to u razdoblju od 20. lipnja do 17. kolovoza ove godine. Navedenim kaznenim djelima počinio je materijalnu štetu u iznosu većem od 80 tisuća kuna a osumnjičenik je dana 17 kolovoza doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a potom i općinskom državnom odvjetniku u Gospiću uz kaznenu prijavu, te mu je sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.
Na području Policijske postaje Korenica dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom s područja općine Perušić zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djela Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. KZ. i kazneno djelo krađe iz čl. 228 KZ. Isti se sumnjiči da je unazad godinu dana u šumskom predjelu Kozjan, općina Plitvička Jezera, posjekao, otuđio i preprodao najmanje 260 samostojećih bukovih stabala odnosno 208 kubika, drvne mase čime je pravnoj osobi sa sjedištem u Korenici pričinjena materijalna šteta u iznosu od 129 tisuća kuna. Također se sumnjiči da je angažirao trojicu državljana Bosne i Hercegovine (23-godišnjaka, 41-godišnjaka i 57-godišnjaka) za obavljanje raznih poslova (čuvanje stoke, sakupljanje sijena, sječa, utovar drva) u minski sumnjivom području i to bez dozvole za rad u Republici Hrvatskoj. Osumnjičenik je 26. kolovoza doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a potom i općinskom državnom odvjetniku u Gospiću uz kaznenu prijavu.
Zajedničkim postupanjem policijskih službenika Policijske postaje Korenica, Gospić i Otočac dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom iz Perušića, 21-godišnjakom iz Široke Kule i 33-godišnjakom iz Gospića, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela teške krađe i krađe na području Smiljanskog Polja, Podlapače i Krbave, provaljivanjem u staje, kojom prilikom su otuđili veći broj stoke u vlasništvu 61-godišnjaka i 39-godišnjaka (obojica iz Gospića), koje su potom ilegalno prodali u mesnice na području Omiša. Također se sumnjiče da su noću 5./6. kolovoza 2015. godine u mjestu Podlapači otuđili stoku (2 krave) u vlasništvu 86-godišnjaka i (1kravu) u Krbavi vlasništvo 43-godišnjaka iz Krbave, koje su pronađene kod 47-godišnjaka u Otočcu i vraćene vlasnicima. Navedenim kaznenim djelima oštećenim a pričinjena materijalna šteta veća od 50 tisuća kuna. Oni su 27. kolovoza dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a potom i općinskom državnom odvjetniku u Gospiću uz kaznenu prijavu, kazao je voditelj Odsjeka za obradu kriminaliteta Ivan Uremović.
Dražen Prša