Na današnji dan prije 73 godine partizanske vlasti su na groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću strijeljale časnu sestru Žarku Ivasić, katoličku redovnicu Družbe sestara milosrdnica. Nakon višemjesečne psihičke torture i batinanja tzv. Narodni sud u Gospiću je na smrt osudio pet časnih sestara. Po ustaljenoj navici takvih sudova presude su izrečene „narodnim neprijateljima“, iako za tobožnja nedjela nije postojao niti jedan dokaz, niti jedno priznanje.

Žarka Ivasić rođena je Krašiću 18. studenoga 1908. Posvetila se radu s bolesnicima te je djelovala u bolnicama u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji, a od 1939. u Otočcu, sve do 1943. godine. U noći s 13. na 14. rujna 1943. ustaše predvođene  Delkom Bogdanićem zauzele su Otočac i pri tome u bolnici ubile partizanske ranjenike. Partizani su tad nepravedno optužili časne sestre da su ih one prokazivale i sudjelovale u zločinu. Sestra Žarka je potom nastavlja služenje u Zagrebu u bolnici Vrapče, a od ožujka 1944. u Osijeku.

U kolovozu 1945. tri puta je preslušana do podizanja optužnice 28. siječnja 1946. Suđenje je započelo 7. veljače 1946. Nakon pravosudne lakrdije s njom su osuđene Verena Fostač, Eutihija Novak, Hubertina Džimbeg i Celestija Lucija Radošević. Svjedoci toga suđenja isticali su kako je u pitanju bio cirkus prepun mržnje prema svemu što je hrvatsko, a predvodio ga je nemilosrdni partijski sudac Marko Vujnović. Sestra Žarka  je kao prvooptužena osuđena je na kaznu smrti vješanjem, a ostale sestre na kaznu smrti strijeljanjem. Nakon žalbe presuda sestri Žarki preinačena je na smrtnu kaznu strijeljanjem, a ostale sestre osuđene su na 20 godina zatvora s prisilnim radom. U četiri sata ujutro, 16. svibnja 1946. časna sestra Žarka Ivasić strijeljana je uz vanjski zid groblja Svete Marije Magdalene gdje su komunisti tijekom dvije godine objesili, strijeljali i zaklali više od tisuću zarobljenika, među kojima i mnoštvo civila bez dokazane krivnje. Sestra Žarka u smrt je otišla bez straha, s molitvom na usnama. Kao i 664 svećenika i časnih sestara, koliko ih je u Hrvatskoj likvidirala komunistička vlast tijekom i nakon II. svjetskog rata.

Na posljednjem počivalištu ove hrabre i ponosne kćeri Crkve okupili su se danas mnogi koji su joj se još jednom došli pokloniti. Uz sakralne pjesme počast Žarki Ivasić odale su mnoge časne sestre milosrdnice pristigle iz Zagreba, Rijeke i Pule. Komemoraciji su nazočile i neke starije Gospićanke koje se sjećaju onih zlih vremena koje neki danas, nažalost, ponovno prizivaju.

L.O.