-
-

  GOSPIĆ-Predstavljsanjem knjige „Lika i njezina Crkva u prošlosti  i sadašnjosti“  biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović obilježio je 50. obljetnicu svećenstva i 15. obljetnicu postojanja  Biskupije.  Knjiga je nastavak plodnog rada dr. Bogovića, povjesničara koji je iza sebe već ostavio  mnoštvo znanstvenih knjiga, brošura, kao i tekstova objavljenih u brojnim publikacijama.U dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Snte Starčević“  o knjizi su govorili povjesničari dr. Milan Kruhek, recenzent prof. Dr. Ante Bežen i u  ime suizdavača prof.  Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću. U ulozi domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić.

Gradonačelnik Krmpotić
Gradonačelnik Krmpotić

-Hvala vam oče biskupe što ste ovu promociju vezali uz blagdan sv. Marije Magdale, uz Dan Grada Gospića. Isto tako su Crkva i Ličani bili i danas ostaju neraskidivo povezani. Ovu sam knjigu  s radošću pročitao i saznao brojne detalje o povijesti Hrvata na ovim prostorima.  Ovo je prigoda kako bih se zahvalio biskupu dr. Mili Bogoviću na svemu što je učinio i čini za vjernike, za svakog čovjeka.Ja sam tek jedan od svjedoka kako je našem biskupu tijekom njegova boravka u Lici uvijek na prvom mjestu bio narod. Nadam se da će se ova knjiga naći u što više gospićkih kuća jer ona svojim sadržajem to i  zaslužuje, istaknuo je gradonačelnik Krmpotić.

   Dr. Kruhel se tijekom predstavljanja knjige bazirao na stanju u Lici  od doseljenja Hrvata do izgona Turaka, dok je prof. Bežen govorio o novijim vremenima vezanim uz svjetske i  Domovinski rat. Prof. Mataija je u svojem izlaganju ustvrdio kako je Crkva u Lici kroz sva prohujala stoljeća bila oslonac i vodilja života, čimbenik bez kojega bi onda, kao  i danas, sve bilo drukčije. Autor knjige dr. Mile Bogović zahvalio se svima koji su mu pomogli da ovo djelo dođe u ruke čitatelja, te je istaknuo neke detalje vezane uz svoj znanstveni rad.

Biskup  Bogović
Biskup Bogović

-Svoj znanstveni rad podijelio sam u dvije etape. Prvi dio je duotrajno prikupljanje povijesne građe, a drugio dio je povetzivanje te građe u cjeline koje sam iznosio u pisanim radovima. Povijest Crkve u Lici i Kordunu napisao sam na početku ovoga rata i  te sam neke teme objavljivao u glasilu „Vila Velebita“ urednika Ante Bežena. Objavljivao sam i nekoliko manjih brošura o povijesti ličkih župa. Svaka od tih brošura bile su tada svojevrsni odgovor na zbivanja vezanim uz te župe. Gospić je postao središte Biskupine, Krasno je svetišta Majke Božje,župa Boričevac nestala je u etničkom čišćenju, dok sam godinama nastojao da se na Plitvicama izgradi crkva, ali za saa bez uspjeha. U Udbini je podignuta najveća i najljepša crkva u samostalnoj Hrvatskoj. U tome sam projektu i sam sudjelovao. Rad na ukoričavanju mojih tekstova najteži je posao, a ta zadnja „ruka“ zahtjevna  je i teška, ali i uspješna  uz pomoć vrijednih suradnika. Puno su mi pomagali Grad Gospić i Ličko-senjska županija. Posla ima još i na ovome se ne smije stati jer su Lika, njezin narod i Crkva kroz svu našu poviujest zapravo bili jedno, kazao je ozmeđu ostaloga biskup dr. Mile Bogović. Vrhunac ovoga događaja bio je govor apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Alessandro D’Errica koji se biskupu Bogoviću zahvalio na pola stoljeća služenja Crkvi i tom mu je prigodom uručio zahvalnicu Svete stolice s potpisom pape Franje. Nuncij je tom prigodom istaknuo kako biskup Bogović uskoro odlazi u mirovinu.

Apostolski nuncij Alessandro D'Errica
Apostolski nuncij Alessandro D’Errica

-Znam da mons. dr. Mile Bogović neće stati sa svojim znanstvenim radom, od njega svi to  i  očekujemo, iako uskoro odlazi u časnu mirovinu. Želim istaknuit da će Sveta stolica i Crkva u Hrvata itekako uvažavati  njegov prijedlog za imenovanje svojega nasljednika, novog biskupa Gospićko-senjske biskupije. Zahvalnica koju sam predao biskupu Bogoviću potpisao je osobno Sveti otac Franjo, kojega je biskup Bogović upoznao tijekom posjeta  Argentini. Poruka pape na ovom dokumenta vezana je uz njegovu radost koja proizlazi iz svega onoga što je biskup Bogović učinio za Crkvu i svoj narod. Papa izražava divljenje za djela biskupa Bogovića koja su obogatila znanost.  Na koncu ovog dokumenta papa Franjo izražava svoj blagoslov biskupu Bogoviću, vjernom sinu svoje  Crkve, rekao je apostolski nuncij D’ Errico.

M. S.