Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, Službe za arheološku baštinu pod vodstvom dr. sc. Ane Azinović Bebek u Općini Brinje uključeni su u poslove arheoloških istraživanja starog plemićkog Grada Sokolca.
Prijavljen je program arheoloških istraživanja starog Grada Sokolca, dok je prošle godine otvorena mala sonda u kojoj su ustanovljeni arheološki slojevi. Ove godine radovi su se uz pomoć načelnika općine Zlatka Fumića proširili, povećali i otvoren je puno veći prostor, kazala nam je dr. sc. Ana Azinović Bebek.

Dr.sc. Ana Azinović Bebek
Dr.sc. Ana Azinović Bebek

„Istražit ćemo nekih 100 – tinjak kvadrata ove godine kako bi dobili arhitektonske i povijesne faze plemićkog Grada Sokolca. Ovdje se vrlo jasno razlučuju dvije faze, feudalna Frankopanska i faza iz Vojne krajine kada su ovdje odsjedali Krajiški vojnici, što nam je vrlo jasno razgraničeno u slojevima, materijalu u nalazima pa čak i arhitekturi. Prošle godine smo radili radio karbonske analize i dobili smo rezultate 11. i 12. stoljeća, no nas najviše zanima što se događa sa ovim prostorom prije nogo što ovdje odsjedaju Frankopani. Terenski radovi trajat će desetak dana a onda slijede poslovi čišćenja nalaza u uredima, sortiranje, konzerviranje nalaza te njihova interpretacija“ – kazala je dr. sc. Ana Azinović Bebek.
Sredstva za ova istraživanja koja traju deset dana koštaju oko 50.000 kn što je osiguralo ministarstvo a i Općina Brinje uključila se sa djelom svojih sredstava. Po riječima dr. sc. Ane Azinović Bebek sve je to malo, jer je riječ o prevelikom Gradu za istraživanje. Radovi sa ovim poslovima nisu gotovi, slijede radovi djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda, Službe za nepokretnu baštinu, koji su zaduženi za rekonstrukciju i učvršćivanje, odnosno statičku sanaciju frankopanske kule.
Na istraživačkom lokalitetu uz dva stručna djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda u radove je uključeno i sedam radnika koje je angažirala Općina.
Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić kaže u okviru svojih mogućnosti Općina izdvaja sredstva za istraživanja i obnovu plemićkog Grada Sokolca, no da ta sredstva nisu dovoljna.
„S obzirom da je to spomenik iz 14. Stoljeća, na njegovu povijesnu vrijednost, mišljenja sam da su sredstva koja Općina izdvaja mala, no financijski ćemo se prilagođavati u okviru naših mogućnosti. Ovaj povijesni lokalitet trebao bi biti svojevrsna okosnica našeg brinjskog turizma, jedna ponuda više, i kad tu još uključimo odnosno valoriziramo crkvicu Sv. Fabijana i Sv. Vida koje su isto iz 13. -14. stoljeća mogli bi zaokruživati jednu povijesno turističku ponudu“ – kazao je načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić.
Dražen Prša