Udruga uzgajivača ovaca Like i Hrvatska poljoprivredna agencija priredila je danas u sklopu manifestacije „Jesen u Lici“ sedmu po redu izložbu ovaca pasmine pramenka i prvu izložbu goveda pasmine ličke buše. Na prostoru iza zgrade HAK-a u Gospiću izloženo je 10 stada ovaca i 19 grla buše. Ove se godine po prvi puta organizirao Kup mladih uzgajivača na kojemu se predstavilo 14 uzgajivača krava. Dječaci i djevojčice u dobi od 6 do 16 godina ponosno su prodefilirali sa telcima različitih pasmina. Organizatori su svima dodijelili plakete i nagrade sponzora kako bi dodatno stimulirali mlade Ličanke i Ličane da postanu uzgajivači stoke.
U kategoriji junice buše za najbolje grlo odabrana je Paola, vlasnika Marka Starčevića. Najbolju kravu bušu pod imenom Žujova izložio je Mile Starčević iz Donjih Pazarišta. Bik Adolf vlasnika Marka Živkovića iz Smiljana najbolji je u svojoj kategoriji. Zapažena su bila grla Nikole Miškulina, OPG-a Franić i Ćaćić.
U kategoriji ovaca pramenke najbolje stado je vlasništvo Katice Obućine iz Perušića. Najbolji ovan pripada Franji Ramljaku iz Korenice, dok je ovan uzgajivača Ante Starčevića šampionsko grlo ovogodišnje izložbe. Nagrade vlasniku uručili su gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić, predsjednik Udruge uzgajivača ovaca Like dr. vet. med. Tomislav Rukavina, pročelnica Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Ličko-senjske županije Ana Rukavina Stilinović, pomoćnik ministra poljoprivrede dr. sc. Zdravko Barać i direktorica HPA Marija Vukobratović. Današnja je manifestacija potvrdila sve bolji rejting ličkih uzgajivača krave buše i ovaca pasmine pramenka, što je posebno istaknula i struka.

H. J.