U Francikovcu iznad Senja održana je jučer još jedna hvale vrijedna  priredba. Riječ je o natjecanju u konjskom povlačenju trupaca, »šlajsu«, odnosno   »Trupac openu i preponsko natjecanje za mlade konje“. Lokalitet Oštro Polje pružao je tako idiličnu sliku jer se na trenutke činilo da se vrijeme vratilo unatrag. Konji su uz zapovijedi vlasnika ili goniča vukli trupce  po stazi dugoj 130 metara.  Preponska manifestacija je bila  zanimljiva i za ljubitelje konja, kojih se u Osijem Polju jučer moglo vidjeti šezdesetak grla. Prvo mjesto je osvojio  Konjički klub Karoca sa konjem Oranom kojega je  jahala  Tina Smrecki, srebro je pripalo Konjičkom klubu Soko iz Pazina, s konjem Levantom kojega je  jahao  Petar Prikos. Na trećem mjesto našli su se domaćini iz Konjičkog kluba Ana iz Senja i konjem Sliberg koji je na leđima ponio  Marka Glavinu.

-Povlačenje trupaca, šlajs, tradicija je ličkog kraja kojom se ljudi ovdje bave od davnina, a mnogi i uzgajaju konje. Mjesni odbor Bater i Grad Novi Vinodolski suglasni su da se ova manifestacija sljedećih godina održi i unaprijedi,istaknuo je predsjednik MO-a Stipe Jurčić.

Organizator »šlajsa“ i Preponskog natjecanja« u Krivom Putu je uvijek agilni Jure Turina. Manifestaciju je  otvorio zamjenik župana  Vice Nekić i zahvalio sudionicima na trudu i znanju pri održavanju ove vrijedne tradicije. Jučer se sve „poklopilo“. Bio je lijep i sunčan jesenski dan, okupilo se više tisuća posjetitelja, uživalo u gastro-delicijama, vidjelo mnoge stare zanate. Ukupno gledano bilo je to natjecanje koje zaslužuje kartu u društvo najatraktivnijih turističkih sadržaja.

J.T./M. S.