GOSPIĆ- Već smo se navikli da Valentinovo bude dan ponešto drukčiji, drukčiji od ostalih. Ovih smo dana svjedočili čak i pomalo „zgusnutim“ događajima koji su unatoč sezoni gripe izmamili na okupljanje zavidan broj ljubitelja lijepoga. Čini se da je u toj maloj poplavi kulturno-zabavnih sadržaja „Highlander“ pub pomalo prednjačio.
-Čujem korake, ili je to kiša? Oboje? Vratolomni skok u korijen. Ipak je kucanje sata. Vrti se kišobran. Hrabro u višeslojni crno-bijeli svijet. Kroz kaplje crveno isijava, kroz sivilo silueta u odlasku. Koraci tiho promiču kazaljke i sekunde odbrojavaju kapi“.
Ovo je dio osebujne, potpuno atipične recenzije koju je napisao Damir Alter Matijević, umjetnik iz Gospića, povodom otvaranja izložbe fotografija Mladena Šabana pod nazivom „ Samo je san stvarnost“. Recenziju je čitala Ivana Rukavina, također umjetnička dušica zaljubljena u štivo i glazbu. U gornjoj dvorani puba Mladen je sugrađanima pokazao 37 fotografija, isto toliko ispričanih priča čije potke potvrđuju naziv ove njegove prve izložbe. S izraženim smislom za detalje Mladen je u naoko nevažnim česticama svijeta oko nas pronašao smisao, puno dublji nego li se u prvi mah čini. Skroman i pomalo svoj, ovaj umjetnik nije puno govorio. Niti sinoć, kao ni inače. Uostalom, i ovdje vrijedi ona novinarska po kojoj fotografija govori više od tisuću riječi. Nakon Mladena i Ivane, na sebi svojstven način o izložbi je govorio Jadranko Hodak, „Bloger Krule“ iz Plaškog koji je ustvrdio kako su poezija i fotografija u Hrvatskoj potpuno degradirane umjetničke kategorije, „pri čemu mo’š nabrojat na dva prsta jedne ruke ljude koji od toga žive“. Krule je u nastavku večeri kazivao dijelove svoje knjige „Obrana i zaštita od gluposti“ i izazvao salve smijeha nastupivši u maniru sjajnog Stand Up majstora. Na otvaranju Mladenove izložbe bili sami pripadnici „kulturne urbane gerile“ Gospića koji rijetko propuštaju ovakve događaje.
Drugi je dio večeri pripao gospićkoj grupi „Gloria“. Vrlo skromni, samozatajni i bez pretenzija da bi ikada bili „glavne face“, ova grupa postoji od 1989. godine. Uz promjene članova benda uvijek su uspijevali zadržati neke od osobina koje ih rese i danas. Nikada nisu svirali komercijalu, a nastupi su im se svodili na 5-6, rijetko više, koncerata godišnje. Ovaj kontinuitet izdržali su iz prve postave Slaven(vokal, gitara) i Žare(gitara, klavijature), pa su sinoć osim ove dvojice veterana, nastupili Iva (bass) i Faca (bubnjevi), uz gošću Josefinu na mikrofonu. „Gloria“ je zadržala kontinuitet, za razliku od likova koji se vole busati u prsa kako sviranju 40 i kusur ljeta, ali s vremenskim rupama od po 20 i više godina. Odlično popunjen „Highlander“ pub opet se potvrdio kao kultno okupljalište Gospićana, ali i posjetitelja koji redovno dolaze iz drugih ličkih gradova.
M. S.