Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom protekloga vikenda evidentirano je jedno kazneno djelo, sedam prometnih nesreća i dva narušavanja javnog reda i mira.

Noću 26./27. svibnja 2017. godine na odmorištu na autocesti A-1, u smjeru Splita, nepoznati lopov provalio je u kamp prikolicu nizozemske nacionalne oznake iz koje je ukrao nakit, novac i mobitel u vlasništvu dvoje nizozemskih državljana. Lopovu (ili lopovima) ni traga, ni glasa.

Dogodile su se tri prometne nesreće su s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Korenice (2- dvije teško, jedna osoba lakše ozlijeđena) i Senja (1- jedna osoba teško ozlijeđena). Izdvajamo prometne nesreće s ozlijeđenim osobama:

– u petak u 12.40 sati u Rastovači, Općina Plitvička Jezera, na državnoj cesti broj 429, dogodila se prometna nesreća kada se je 21-godišnji filipinski državljanin, upravljajući osobnim automobilom, čakovečke registracijske oznake, uključivao sa autobusnog stajališta na kolnik navedene državne ceste a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom, te je u prednju lijevu stranu njegovog automobila udario motocikl zagrebačke registracijske oznake kojim je upravljao 50-godišnjak iz Samobora. Vozač motocikla i 49-godišnja putnica na motociklu su teško ozlijeđeni, a protiv vozača automobila će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava;

-jučer je kod Ažić Lokve, Grad Senj, na državnoj cesti broj 8, dogodila se prometna nesreća kada je 46-državljanin Bosne i Hercegovine, upravljajući motociklom austrijske registracijske oznake, iz smjera Zadra u smjeru Senja, uslijed neprilagođene brzine kretanja, izgubio kontrolu nad motociklom i izletio van kolnika, kojom prilikom se teško ozlijedio. Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 167 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Novalji, kod 36-godišnjeg hrvatskog državljanina (1.35 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 247 km/h izmjerena je u subotu na autocesti A-1, u smjeru Splita, između Gospića i Zira, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 22-godišnji austrijski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije na teritoriju RH u trajanju od jednog mjeseca.

Jučer je građanin u Gospiću prilikom izvođenja radova pronašao raketu za VBR, zaostalu iz Domovinskog rata, koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

P.U./L. O.