Bakterija „MRSA“ zarazila štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Otočac

0

Ne tako ugodna vijest tek je u subotu izašla u javnost, iako su ju neki pokušali (ne)spretno pritajiti.  Naime, kako doznajemo u petak je u Domu za starije i nemoćne osobe Otočac otkrivena zaraza četiri štićenika bakterijom „MRSA“.

Dr. Dražen Jurković specijalist javnog zdravstva – ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Ličko senjske županije kaže da je točno da je došlo do infekcije četiri pacijenata, kod kojih se bakterija pojavila u ranama, a riječ o hospitalnoj infekciji, bakteriji Mrsa,  punog naziva Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok). Naši epidemiolozi bili su na terenu, poduzete su sve potrebne mjere, pacijenti su u izolaciji pod nadzorom, i dat im je adekvatan tretman antibioticima. Ta bakterija je upravo specifična za ustanove takvog tipa kao što su bolnice, domovi za stare i nemoćne i gdje se liječe teži bolesnici. Za sada nemamo informacije da se radi o daljnjem širenju infekcije, u ponedjeljak će biti ponovno uzeti brisevi osoblju tako da mislim da je situacija pod kontrolom i da nema nikakvog razloga za paniku.

Oglas

Djelatnici Doma za starije i nemoćne kao i ostali štićenici provode pojačanu dezinfekciju i pridržavaju se pojačanih protuepidemijskih mjera, tako da za sada veće opasnosti nema.

O ovoj pojavi obavijest je upućena Ministarstvu zdravlja RH.

Dražen Prša