Barkanova izložba pokazala drukčije viđenje svijeta

Sinoć je Gacko pučko otvoreno učilište Otočac otvorilo izložbu crteža Željka Barkovića Barkana. Ovaj prerano umrli otočki boem bio je samouki umjetnik osebujnog stila i prikaza svijeta  oko sebe. Apstraktni motivi  s  često nedokučivom porukom svrstavaju Barkana među umjetnike koji za života nisu bili priznati, ali čijim se djelima mnogi dive i među 68 sinoć izloženih crteža  galerijska publika uvijek se fokusira na određene sadržaje.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je govoreći o umjetniku naglasio Barkanovo poimanje realnosti pretočeno u stotine slika i skica koje danas baštini njegova obitelj.

Nastavak ispod oglasa

-Imao sam čast poznavati Željka Barkovića Barkana, prerano umrlog umjetnika osebujnog stila, pomalo ekscentričnog i  drugačijeg, ali plemenitog i samozatajnog. To zapravo umjetnike čini toliko posebnima. Kako to često bude u malim sredinama Barkan je za  života bio nedovoljno prihvaćen jer je na poseban način vidio svijet oko sebe. Budući je svijet doživljavao na svoj način bilo mu je teško uklopiti se u društvo u kojem je živio, a koje je voljelo nametati svoje standarde. Neopterećen bilo čime, nesputan i poseban Barkan  je svoje viđenje života, smrti, svoje Gacke i  prirode izražavao likovnim radom. Valjda i zato što je u dijalozima s ljudima ponekad bio sputan tim nametnutim normama. A sve su ovo razlozi Barkanovih kvaliteta i djela kojima se i danas divimo, rekao je gradonačelnik Goran Bukovac.

L.O.