Barkanu na čast

Biciklistički klub „Barkan“ iz Otočca priređuje 10. srpnja 14. tradicionalnu Barkanovu biciklijadu. Start utrke je u gradskom parku Otočac s početkom u 15 sati.

Barkanove biciklijade postale su kultne u svijetu biciklista, izvanredne utrke živopisnim stazama oko Otočca i već su prepoznate izvan granica Hrvatske. Mlađa populacija čula je za Barkana, ali o njemu malo znaju. Ovaj samozatajni otočki samotnjak i boem svakako je zaslužio poneko slovo više.

Nastavak ispod oglasa

Željo Barković rođeni je Otočanin. Živio je  svojem svijetu kojega su omeđivali strast prema ribolovu, slikanje i bicikl. Od bicikla se gotovo nikada nije razdvajao. Čak i u trenucima zbilje, Barkan je bio pun šale, ushita i nikada nije ljude vrijeđao ili im činio zlo. Davanje  šaljivih imena nama poznanicima činilo se kao dobar štos, ali Barkan je živio u „svojem filmu“ i za svaki nadimak ili priču Barkan je imao valjan razlog.

Prije desetak godina bila  je u Otočcu organizirana izložba slika Željka Barkovića-Barkana. Nije trebalo biti vješt slikarski kritičar da bi se preko motiva tih slika barem površinski doživio svijet kakv je Barkan vidio oko sebe.

Ribolov, bicikl i gumene  čizme bili su zaštitni znak ovog dobrog čovjeka koji nas je, nažalost, prerano napustio. Iza njega je ostala urbana  legenda i-Barkanova biciklijada, događaj koji svakako treba podržati.

M. S.