Barković i Kostelac u drugom krugu

Stjepan Kostelac - Mario Barković

Grad Otočac u prvom krugu lokalnih izbora nije dobio gradonačelnika. Kandidat za gradonačelnika HDZ-a i koalicije stranaka HSP AS, HSS, HSU Mario Barković osvojio najviše  41,17 %, ili 1694 glasa birača no to mu nije bilo dovoljno za pobjedu. Drugo mjesto pripalo je nezavisnom kandidatu Stjepanu Kostelcu sa 26,90 % ili 1107 glasova. Njih dvojica ulaze u neizvjestan drugi krug. Treći kandidat Ivan Matasin iz SDP-a dobio je 14,4 posto ili 582 glasa, Berislav Kostelac iz HSP-a 7 posto, Josip Orešković HNS-HSLS 4,08 posto te Tomo Orešković Toša 3,69 posto osvojenih glasova.

          „ imali smo veliki broj lista, sedam za gradonačelnika i sedam za gradsko vijeće, što je dokaz tolerancije i to je dobro za naš grad. Kampanja je bila korektna od Berislava Kostelca, Josipa Oreškovića i Ivana Matasina, kojima i zahvaljujem na korektnoj i fer utakmici. Zadovoljan sam postignutim rezultatima i ovo je bio samo prvi korak do pobjede. Teško je bilo i za očekivati natpolovičnu većinu uz pet protukandidata. Drugi krug je sasvim druga situacija kad su dva kandidata. U drugom krugu dva su kandidata, situacija je u potpunosti jasna i ja sigurno pobjeđujem uz podršku koalicije stranaka desnog centra i građana grada Otočcca“, rekao je Mario Barković.

          „ ostvarili smo najviše koliko smo mogli u ovim uvjetima. Bila je to borba Davida i Golijata, najslabiji rezultat naših političkih suparnika koalicije četiri stranaka nešto više od 40 posto što je dosta loš rezultat za njih. Da nisu neki podbacili mi bi imali čak i većinu sa partnerima u Gradskom vijeću. Vršen je presing na birače i mi ćemo se oglasiti u svezi toga što se događalo. Što se tiče drugog kruga za izbor gradonačelnika smatramo da ovaj postotak koji je osvojio gospodin Barković od 41 posto je maksimum koji oni mogu ostvariti. Kad zbrojimo sve druge postotke, nešto manje od 60 posto, te stranke i ti ljudi su rekli da će nas podržati u drugom krugu i da ćemo u drugom krugu pobjediti“ – rekao je Stjepan Kostelac.

Gradom će iduće četiri godine upravljati HDZ sa koalicijskim partnerima jer imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću.

G

Dražen Prša