Baške Oštarije, budući zamašnjak razvoja ličkog turizma

Čini se  da  se obistinjuju planovi Općine Karlobag po kojima se prije nekoliko godina  stidljivo najavljivalo kako će, osim čistog mora i Sunca, ova općina  turistima uskoro moći ponuditi i  čari planinskog turizma. Sve je započelo s preuređivanjem stare škole u Baškim Oštarijama koju je Komunalno poduzeće „Vegium“  od oronule ljepotice pretvorilo u moderan  hostel sa svim neophodnim sadržajima: 30 postelja, sanitarnim čvorom, kupaonicama, kuhinjom, terasom…  Lani je funkciju stavljena obližnja vučnica, skijaška i sanjkaška staza. Ovih se dana otišlo korak dalje. Zamjenik načelnika općina Karlobag Boris Smojver je izvijestio novinare o  nastavku započetih aktivnosti u tom dijelu općine.
– Postupno se stvaraju konture budućeg sportsko-rekreacijskog  centra Baške Oštarije. Ovih dana dovršava se tehnički pregled vučnice za sportove na snijegu, tako da do prvog snijega sve bude spremno za sanjkanje i skijanje. Komunalno poduzeće „Vegium“  pri kraju je radova na uređenju  zgrade za zaposlenike koja će izgledom i  unutrašnjosti biti izgrađena i  uređena u tradicionalnom ličkom stilu. Već su završeni radovi na  nadstrešnici, odnosno štali u kojoj ćemo ovih dana dopremiti sedam konja. Bit će namijenjeni sportsko-rekreacijskom jahanju i vožnji kočija, a po zimi i snijegu za vuču  saonica. O ljepotama i posebnostima Velebita u sva četiri godišnja doba ne treba niti govoriti, tako da će  Baške Oštarije sa svojim sadržajima biti nadomjestak turističkoj  ponudi  primorskog dijela naše općine, rekao je zamjenik načelnika Boris Smojver.

U Baškim Oštarijama postoje  dvije ski- staze, početnička od 500 m i nešto zahtjevnija i strmija dužine 800 m. Sa ukupno 1,3 km staza ovo je skijalište najdulje u Lici. Skijaše poslužuju 2 vučnice  dužine 350 i 700 m, a sve se ovo nalazi    nešto iznad 900 m n/m. Uz staze je uređeno i sanjkalište, a moguće je i iznajmljivanje skijaške i sanjkaške  opreme.

Baške Oštarije bi svojim sadržajima doista mogle  vratiti ( ali  i prestići) prijašnji skijaški ugled ovog dijela Like  na kojem je dulje vrijeme postojalo tada jedino propisno uređeno skijalište u ovom dijelu Hrvatske. Značilo bi to i nova radna mjesta, na području koje je prije 100 godina brojilo preko 400 stanovnika, a danas manje od 30.

H.J.