Foto: hrvatski-vojnik.hr

Prema pisanju Jutarnjeg lista fond za jačanje sigurnosti Europe koji će SAD potpomoći  sa milijardu dolara mogao bi zahvatiti i Hrvatsku, točnije aerodrom vojne baze u Udbini za koji je Pentagon zainteresiran kao zračnu bazu za bespilotne letjelice koje će nadzrati Mediteran, ali po potrebi i druge dijelove Europe.

U objašnjenju Bijele kuće stoji kako će taj  fond biti korišten za jačanje obrambenih sposobnosti, a uključivat će sudjelovanje SAD-a u pripremama i razmještaju američkih stručnjaka te jaču pomorsku prisutnost na Crnom i Baltičkom moru, te pomoć Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Washington na takav način  maksimalno podržava baltičke zemlje, Poljsku te Rumunjsku jer one predstavljaju mogući prostor prvog udara ako bi se ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio na bilo kakav neracionalni korak, navodi Jutarnji.

Povijest bespilotnih letjelica u Hrvatskoj pokazala je svu njihovu važnost i korist za vrijeme Domovinskog rata. Snimke bespilotnih letjelica Glavnog stožera Hrvatske vojske, angažiranih na području Knina i Dalmatinske zagore za vrijeme “Oluje”, poslužile su pri utvrđivanju odgovornosti generala Ante Gotovine za prekomjerne topničke udare na Knin. Analizom snimki bespilotnih letjelica utvrđeno je da Hrvatska vojska nije prekomjerno rabila topništvo u osvajanju Knina.

Još 2000. godine za vrijeme američkih vježbi “Slunj 2000” vojna infrastruktura u Udbini ocijenjena je vrlo dobrom. Ono što Udbinu čini idealnom jesu izvrsni meteorološki uvjeti i slobodan zračni prostor nad Likom.

lo