Kao da koronavirus nije bio dovoljna pokora, na Zagreb i okolicu jučer se sručila nova kataklizma. Kanonada potresa oštetila je mnoge zgrade u samome središtu Zagreba, stradale su starije zgrade i ozlijeđeno 30-ak ljudi, od toga je u vrlo kritičnom stanju jedna 15-godišnjakinja. U roku „odmah“ na ulicama su se našli svi koji mogu pomoći: medicinski djelatnici, policija, Crveni križ, djelatnici komunalnih poduzeća, Hrvatska vojska, ekipe HGSS-a, kao i mnogi građani. Niti sat vremena nakon prvog  potresa u 6.20 sati, započela je evakuacija pacijenata iz nekoliko bolnica.

Najveća tragika bila je gledati kada su na studen sa netom rođenim bebama izašle van žene i trudnice iz Petrove bolnice. Budući je zgrada bolnice bila teže oštećena, nesretne žene su u spavaćicama potražile spas. Kako se kaže „bile su to scene nad kojima bi i kamen proplakao“. Gledatelje TV-programa i čitatelje portala iznenadilo je što su preseljenje majki, beba i trudnica pomagali mlađi ljudi sa zaštitnim maskama na licima.

Odmah nakon prvog potresa „užarile“ su se društvene mreže. Članovi navijačke skupine „Bad Blue Boy’s“ sami su se organizirali i pohitali u pomoć na nekoliko najugroženijih lokacija u gradu. Pacijentice, bebe, inkubatori, tehnička sredstva i pomagala-sve je to trebalo smjestiti na sigurno. Disciplinirano, s puno empatije i altruizma ti su dečki svima pokazali kako se voli i štiti svoj grad i najranjiviji sugrađani.

BBB su u medijima svako malo definirani kao ratoborna, nedisciplinirana rulja sklona svakom nasilju. Očito se po izdvojenim slučajevima ne može i ne smije oslikavati niti jedna skupina, a najmanje oni. O intonacijama kakve vladaju u našem „komšiluku“ najbolje govore atributi s kojima su vodeći portali jučer definirali BBB. Svi od reda su se čudili da su „ozloglašeni BBB pokazali hrabrost i solidarnost pomažući najugroženijima u nevolji“!

Ako se doista u muci poznaju junaci, onda je ova epizoda konačno stavila stvari na svoje mjesto. U pomoć svojemu Zagrebu stigli su svi oni od kojih se to očekuje. A ostali? Hrvatska država financira nešto više od 50 nevladinih udruga, uglavnom zaduženih za ljudska prava. U praksi to izgleda sasvim suprotno pa nam se angažmanom takvih udruga sve svodi da manjina diktira načine ponašanja većini. U pomoć ugroženima nisu priskočile: B.a.b.e., #glasno, HHO, LGBT udruge i cijela lepeza onih koji inače redovno blate Hrvatsku diljem „regiona“. Bit će zanimljivo pogledati sljedeću naslovnicu Pupovčevih „Novosti“ koje ne mogu objaviti niti jedan broj toga tjednika, a da se Hrvatskoj ne spotiče Jasenovac i NDH. Hrvatska za rad svih ovih nevladinih udruga i SNV-a izdavaja više od šest milijuna kuna na godinu. Čiji je krajnji cilj blaćenje domovine u kojoj žive.

Za BBB nešto sredstava daje Grad Zagreb, a većinu računa plaćaju svojim novcem ili uz pomoć sponzora. Njihova pomoć najugroženijima vidjela se i u Domovinskom ratu. Valjda je sve ovo pametnome dosta!

L.O.