GOSPIĆ- Kao jedna od  važnijih  sastavnica rada svake Gradske uprave svakako je i edukacija i informiranje građana, posebice o aktualnim i bitnim temama, a jedna od takvih je zasigurno provođenje Mjera energetske učinkovitosti. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan pojasnio nam je glavne značajke vezanih uz ovu temu.

 

Ivan Biljan
Ivan Biljan

-Uz sve energetske mjere koje Grad u proteklom i narednom periodu provodi samostalno, navesti ću samo neke kao što je energetski učinkovita javna rasvjeta,  izrada Programa Energetske učinkovitosti u gradskom prometu Grada Gospića koji je izrađen na temelju natječaja koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost, zatim provođenja Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Gospića (SEAP-a), uvođenja sustava javnih bicikla kao zadnja u nizu koja će uskoro zaživjeti itd. Grad Gospić je pored obveznih mjera u tijeku  razrade i drugih mjera iz svog Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada. Te mjere su: naplata parkirnih mjesta (utjecaj naplate parkirnih mjesta na smanjenje CO2 u gradskom prometu), Jedan dan u tjednu bez automobila i dr. Zajednički cilj svih ovih mjera je smanjenje emisija CO2 u gradskom prometu. Ove bi mjere osim toga trebale utjecati i na podizanje svijesti  stanovništva kada je u pitanju zdraviji način življenja, a tu se  prvenstveno mislilo na mijenjanje ponašanja građana kada je u pitanju prijevoz. Bolje rečeno želja nam je ukazati građanima da je puno zdravije, korisnije i bolje da koriste bicikle kao prijevozno sredstvo ili šetnju kad kod je to moguće, ističe Ivan Biljan. Jedna od aktivnosti vezanih uz energetsku učinkovitost jest iuključiti i građane u smislu mogućnosti kandidiranja i korištenja sredstava Fonda za zaštitu okoliša.

– Tako je nakon prošlogodišnje uspješne provedene mjere dodjele financijskih subvencija fizičkim osobama, vlasnicima stambenih jedinica, primarno obiteljskih kuća za investiranje u ugradnju energetski učinkovitih toplinskih sustava, tj. peći na pelet.  Grad Gospić je  u suradnji sa Fondom za  zaštitu okoliša kroz  natječaje realizirao izmjenu, odnosno ugradnju peći u četrdesetak kućanstava. U suradnji sa našim Komunalnim poduzećem kao upraviteljem, krenuli smo i u provođenje mjera energetske obnove postojećih višestambenih zgrada gdje najveću ulogu imaju sami suvlasnici zgrade u svojstvu krajnjih korisnika, dodao je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

Kao najatraktivnija mjera za građane  trenutno je svakako  energetska obnova obiteljskih kuća koju Fond provodi, pa Grad Gospić  apelira na sve zainteresirane da se informiraju o ovoj tematici  putem Gradskog komunalnog odjela kako bi im pomogli u realizaciji.

H.J.