Bezakonje ili „romski pontifikat“ uz blagoslov „odozgo“!

Još se nisu slegle tenzije vezane uz subonju masovnu tučnjavu u Vukavi kod Široke Kule. Podsjećamo da je obitelj Miloša i Zrinke Brakus letvama i kolcima napala skupina Roma nastanjena u Perušiću i Širokoj Kuli. Razlog napada bio je taj što su se članovi obitelji Brakus usprotivili neovlaštenom korištenju njihove zemlje, što nije bilo prvi puta na ovome području. Poprište tučnjave, dvorište kuće obitelji Brakus,  obišli su danas saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, potpredsjenik Vijeća srpske nacionalne manjine Saša Milošević i Nikola Lalić, zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine. Boris Milošević:

-Došli smo  ovdje uvjeriti se što se uistinu dogodilo. Svakako želimo pomoći da se ovakvi incidenti više ne događaju i poduzet ćemo sve u zakonkskim okvirima da bismo to i postigli, rekao nam je kratko saborski zastupnik Boris Milošević.

Nastavak ispod oglasa

Po tijelima napadnute obitelji Brakus vidljivi su mnogi hematomi, tragovi udaraca od kojih su neki mogli biti kobni. Miloš Brakus nije želio previše polemizirati o  ovome slučaju. Tužit će napadače, iako je skeptičan prema sudstvu i policiji.

Romi doseljeni  na ovo područje ubrzo su shvatili kako je taj dio Like pravi Eldorado za provođenje bezakonja. Umjesto obitelji Brakus izjave smo dobili od nekih mještana koje nisu ni na koji način bili uključeni u ovaj sukob. Zajedničko im je što su ogorčeni i što su odavno izgubili nadu  u djelovanje zakona i pravne države. Prilaze nam Srbi i Hrvati.

Neka nova pravila: Tko pokosi livadu, njegova je!

-Ovdje će se jednom dogoditi veliko zlo. Ma već se događalo, ali ne znamo do kada? Pojavili su se Romi koji su postali „veliki Hrvati“. Prijete nam, tuku nas, kradu što stignu, otimaju nam pravo na našu zemlju. Njih neko štiti jer smo se puno puta žalili policiji, ali se ništa nije promijenilo. Sada nas već hvata strah jer dolazi košnja. Puno puta nam se događalo da nam neko noću kosi livade. Ujutro se pojave ti „noćni kosci“ i objašnjavaju da je ta trava njihova jer su je oni pokosili. Bez pitanja. Neki od nas su se s njima porječkali. Pale su uvrede, prijetnje, šamari… Jedan je hrvatski branitelj proboden vilama. Ti došljaci od reda sjeku drva i privatne šume. Voze  ih i prodaju u Dalmaciju. Znade li to policija? Pa naravno da znaju, mi smo im rekli. I opet ništa. Svi mi živimo po jednim zakonima, a neki naši susjedi po drugima, jadaju nam se mještani Široke Kule. Kamen smutnje su i poticaji jer su se mnogi hektari privatnih posjeda prometnuli u nečije tuđe, samo da bi se uzimali veliki državni poticaji. Ovaj „romski pontifikat“ definira se zahvaljujući nekome „odozgo“, a taj „netko“ svakako za dobru „pinku“ instruira neke Rome na koji način se preko tuđih posjeda ostvaruju državni poticaji. Iako se to čini nemogućim, doznajemo da su mnogi vješti Romi na ovaj način stekli stotine tisuća, čak i milijune kuna državnih poticaja. Za tuđu zemlju.

‘Ko to tamo pajki?

Baš kada smo željeli za mišljenje tražiti policiju, često prozivanu u negativnom kontekstu, iz PU ličko-senjske stiglo je sljedeće priopćenje:

-Vezano uz događaj koji se dogodio 28. travnja 2018. godine u Širokoj Kuli oko 11.20 sati kada je više osoba fizički napalo 35-godišnjaka iz Široke Kule, 27-godišnjaka iz Gračaca, 43-godišnjaka i 40-godišnjakinju iz Štikade, koji su lakše ozlijeđeni, utvrđeno je da su 54-godišnjak, 32-godišnjak, dvojica 28-godišnjaka (svi iz Perušića), 48-godišnjak i 43-godišnjakinja (oboje iz Široke Kule) počinili prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Oni su uhićeni i danas će uz optužni prijedlog biti dovedeni na Prekršajni sud u Gospiću, stoji u priopćenju PU. Bit će zanimljivo kada jednom dobijemo priopćenje po kojemu je policija konačno stala na kraj miljažama oko poticaja i slučajevima šteta i prometnih nesreća koje su skrivili konji lutalice. No, do tada ćemo ipak malo pričekati. Možda se iz dubokog sna konačno probuditi i ostale relevantne institucije koje očito nije previše briga što se događa izvan njihovih zidina. Do njihe ne dopire prestrašeni povik napadnutih Ličana „Romi ante portas“!!!

M.S.