Bezvlašće kao način življenja

Policijska izvješća redovno objavljujemo jer se u njima počesto nalaze problemi na koje nitko od nas nije imun. Tako opet prenosimo izvješće Policijke uprave ličko-senjske od 19. listopada.

-Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad  48-godišnjakom iz Gospića zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora. Sumnjiči se da je 15. srpnja 2018. godine u Gospiću, zajedno s pet članova svoje obitelji, samovoljno i bespravno ušao i uselio u ograđeni dvorišni prostor i kuću u vlasništvu jedne udruge sa sjedištem u Zagrebu. Protiv njega će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, stoji u izvješću.

O čemu je zapravo riječ? Gospić skoro tri mjeseca bruji o ovom slučaju. Riječ je o bespravnom useljenju u zgradu HAK-a gdje su naši roditelji prije rata išli na edukacije i polagali vozačke ispite. Peteročlana obitelj bespravno se  uselila u tu zgradu u centru Gospića. U Zagrebu se sve „zakuhalo“ kada su doznali za ovaj eksces i počeli su im stizati računi za struju i vodu. Policija je čak pretjerano obzirna pa u svojem izvješću nisu naveli da je riječ o obitelji Roma s šireg područja Gospića. Da policajci ne bi ispali ksenofobični i nepravedni, što svakako nisu.

Koliko su pošteni i pravedni ljudi koji bespravno ulaze u tuiđe posjede? Kada ih se zbog toga treba sankcionirati odmah u pomoć zovu udruge za zaštitu ljudskih prava i svojeg saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Taj je gospodin u nekoliko navrata bio u Lici i to uvijek kada je trebalo smirivati strasti uzrokovane krađama, tučama, prijetnjama i bezvlašćem u režiji Roma. Čini se da su profesionalni i suzdržani istupi čelnika ličke policije prije 5-10 godina samo dodatno uzrokovali romsku bahatost pa se ravnopravnost svih hrvatskih građana brzo pretvarala u teorije o  progonu Roma. Još kada je Veljko Kajtazi u razgovoru istaknuo kako su Romi „naše bogatstvo koje treba čuvati“ odmah je tebalo parafrazirati njegove tvrdnje i čuđenje od kuda se u gospićkom zatvoru nalazi toliko puno Roma?

To „bogatstvo“ vidjeli smo mnogo puta na djelu kroz incidente u prometu kada su romski konji skrivili na desetke prometnih nesreća u okolici Gospića, a jednu čak sa smrtonosnim ishodom. U selu Ostrvica bespravno su se uselili u desetak kuća. Kada im po sili zakona nije odobrena upotreba vode, dosjetili su se i krampovima probili glavnu cijev magistralnog vodovoda. Tada su radnici sanirali kvar uz pratnju policije. O muljažama oko isplate poticaja na tuđe vlasništvo ne treba niti govoriti. Zadnji upad u stambeni objekt u središtu Gospića samo je nastavak toga serijala. Što je dalje na repertorau u kojem su samovolja i bezvlašće glavna pravila takvog načina života?

PULS/L. O.