Bijeljenje stabla voćaka kao mjera sprečavanja pucanja kore

         Iako se zimski dani čine hladni i s malo sunca, ono ipak grije, a postoje i znatne temperaturne razlike između dana i noći kao i između sjeverne i južne strane debla. Debla voćaka premazujemo kako bi smo spriječili naglo zagrijavanje pod utjecajem sunčevih zraka.

Stoga preporučujemo da se izvrši mjera bijeljenja voćaka kako bi se smanjile nagle temperaturne oscilacije debla tijekom zime koje mogu dovesti do namrzavanja stabla voćke. Posljedica namrzavanja može biti raspucavanje kore i ulazak raznih mikroorganizama pod koru drveta što se negativno odražava na zdravstveno stanje voćaka i njezin daljnji razvoj.

         Ugroženo je cijelo deblo, a pobijeliti treba i glavno račvanje grana pazeći da se sve udubine na mjestima gdje se grane spajaju s deblom dobro premažu.

         Za bijeljenje koristimo vapno, kuhinjsku sol i močivi sumpor. Preporučujemo korištenje gašenog vapna jer se smjesa mnogo duže održi na kori debla nego ona pripremljena  od hidratiziranog vapna. Sol daje ljepljivost smjesi i povezuje njezine sastojke. Močivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike.

Smjesa se priprema tako da na 5 kg vapna dodamo 0,5 kg kuhinjske soli, 0,5 kg močivog sumpora  te toliko vode da dobijemo žitku masu. Smjesu treba ostaviti 24 sata i tek tada započeti s premazivanjem.

Ukoliko na deblima primijetite pojavu pucanja kore, takve rane treba dobro očistiti od trule kore sve do zdravog tkiva i zatim premazati otopinom modre galice ili voćarskim voskom koji će pomoći njihovom zacjeljivanju.

Bijeljenje savjetujemo za sve voćke, bez obzira na vrstu ili intenzivnost proizvodnje. Za sve informacije možete se obratiti u ured HPK-e u Gospiću, A. Starčevića 17 ili na telefon 053/ 560-777.

                                                                      Savjetnik za zaštitu bilja:

                                                                  Martina Orešković, dipl. inž. agr.