„Bilo jednom u Lici“…

U vrijeme tehnološke revolucije i postupnog stavljanja u zaborav mnogih dijelova naše tradicije čini se kako taj namjerni zaborav želi izbrisati mnoštvo toga što nam se danas čini tako dalekim i-zaostalim. Dok se  mlađa populacija doslovno „ježi“ na spomen bilo kakve tradicije prije pojave „pametnih mobitela“, drugi će s radošću primiti bilo kakav podsjetnik na prohujalo vrijeme. Kada su bili nešto mlađi.

Takve je izjave i emocije pobudia scena koja je jučer malo razgibala svijest građana Otočca. Dva konja „zekana“, kola koja su vukli i ponosni vlasnik ne viđaju se svakoga dana na glavnoj prometnici Otočca. Budući da konjske zaprege ne smiju imati okovane kotače zbog oštećivanja asfalta, dobro su poslužile i gume. Tako je ovaj pomslo zamišljeni vlasnik prošao gradom u tišini što je remeti samo udaranje potkovica. Na radost mnogih koji su fotografirali ovu scenu.

Nastavak ispod oglasa

Zanimanje prolaznika bilo je veliko kao da je riječ o nečemu nadnaravnom, o nečemu što na ovim prostorima nikada prije nije viđeno. Ne tako davno konjske zaprege bile su glavno prevozno sredstvo u cijeloj Lici. Čini se kako mnogi tu činjenicu žele zaboraviti, dok drugi podsjećaju da su svi naši preci odrasli na palenti, mlijeku i krumpirima, vozeći se konjskim zapregama. Kao u scenariju imaginarnog filma „Bilo jednom u Lici“.

M.S./B. K.