Biografija domoljuba koji je živio za Hrvatsku

U gospićkom KIC-u večeras je u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, HVIDRE Ličko-senjske županije, HVIDRE Gospić  i Udruge veterana 9.GBR “Vukovi” održana promocija knjige Drage Sudara “Odrastanje u Titovim zatvorima”.

O knjizi i o životu Drage Sudara, jednog od najvećih hrvatskih i ličkih domoljuba, govorio je u ime organizatora predsjednik HVIDR-e Antonio Šebalj, a potom Marko Grubišić, predsjednik UHPZ Hrvatske. Ustvrdili su kako je životni put Drage Sudara bio obilježen torturama i kazamatima bivše vlasti koja nije brinula je su li na robiji žene, muškarci, djeca ili stariji ljudi. Dovoljno je bilo biti hrvatski domoljub da bi se ljude zatvaralo na dugogodišnje robije. Ocijenjeno je kako je Drago Sudar sintagma kako se ljubi Hrvatska. Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević je ustvrdio  kako se bolni niz nedužnih hrvatskih uznika napokon okončan te je posebno pozdravio Tihomira Oreškovića, kao i sve hrvatske mučenike. Od Brune Bušića do Zvonka Bušića. Župan dr. Darko Milinović istaknuo je kako nam ratni zločinac Šešelj i dalje šalje poruke o “Velikoj Srbiji”, zliočinačkoj ideji koja je Hrvatsku stajala puno krvi i patnji. O knjizi su govorili biskup u miru dr. Mile Bogović, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i dugogodišnja suradnica predsjednika Tuđmana, prof. Anđelko Mijatović dugogodišnji savjetnik Predsjednika Tuđmana i ugledni povjesničar prof. Josip Jurčević.

Nastavak ispod oglasa

U osam desetljeća života –Drago Sudar je tri četvrtine proveo  u jugoslavenskim i američkim zatvorima. Životni put bio mu je ispunjen mukama, patnjama, neizvjesnostima, samoćom, usamljenošću, sumnjama, optužbama, nerazumijevanju sredine u kojoj je obitavao, jer mnogima nije bio jasan zbog svojih političkih stavova. Uhićen je 1949. i  osuđen na 13 godina robije i prisilnog rada. Kaznu je izdržao do posljednjeg dana. Nakon izlaska iz zatvora Sudar 1957. bježi iz Hrvatske. Odmah po dolasku u Austriju postao je član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, a nakon Austrije došao je u Kanadu, gdje je živio s prekidom do 1990. i bio je vezan uz Ujedinjene kanadske Hrvaste i godinama je obavljao dužnost tajnika, a bio je i urednik društvenog glasila ”Nezavisna država Hrvatska”. Kad je počeo Domovinski rat Sudar se vratio u Hrvatsku i radio je više godina u odjelu obavještajne službe na poslovima analitike. Najbolje je iznio svoje mišljenje o ljudima koji su bili u UDB-i i KOS-u, a ostali su na vlasti u Hrvatskoj nakon njenog oslobođenja.

L.O./N. M.