Biskup Bogović: “Jedni drugima trebamo služiti“!

4
-
-

   GOSPIĆ – Tradicionalni božićni prijem što ga je upriličila Gospićko-senjska biskupija okupio je brojne uzvanike iz lokalne samouprave, ustanova, institucija, javnih poduzeća i udruga. Prijem je otvorio generalni vikar mons. Tomislav Šporčić govoreći o značenju rođenja i  malog djeteta koje s vremenom postane odrastao čovjek. Govoreći o odgovornosti svakog čovjeka prema Bogu i drugim ljudima biskup dr. Mile Bogović je ustvrdio kako je poslanje svakog čovjeka prije svega služiti.

-Danas se ovdje očituje zajedništvo kada se nađu  na jednom mjestu  nađu najodgovorniji ljudi Županije i Grada Gospića.  Svi obnašate odgovorne  i često vrlo teške dužnosti. N ta ste mjesta došli jer je procijenjeno da ih zaslužujete po svojim kvalitetama, po stručnoj spremi i afinitetima. Često se pitam koristim li u potpunosti darove koje sam dobio od Boga, koristim li ih ispravno? Te darove trebamo koristiti sa zahvalnošću Gospodinu jer nisam ih ja sam stekao, nego sam ih  dobio. Jednako tako i vlast  koja mi je  dana kao biskupu. Ja u ovoj ulozi moram i služiti. U času kada izgubim osjećaj zahvalnosti i potrebe za služenjem, onda ti darovi mogu postati štetni, i za pojedinca i za društvo. Bilo je tih darova i talenata u nekih ljudi, ali se nisu dobro koristili. Lucifer je postao đavo onda kada je rekao „neću zahvaljivati  i neću služiti. Svemu sam ja izvor i gospodar što imam, pa meni trebaju drugi zahvaljivati i služiti“! Nije važno samo znati, nego kako to znanje i mogućnosti  koristiti, kazao je u uvodnom dijelu prijema biskup dr. Mile Bogović čestitajući nazočnima i njihovim obiteljima Božić i Novu godinu. U ime okupljenih uzvanika biskupu je na prijemu zahvalio saborski zastupnik dr. Darko Milinović. Zahvalio je biskupu na svemu što je učinio za Gospić,  Ličko-senjsku županiju, kao i na državnom planu.

-Vi ste oče biskupe bili  i ostali moralna vertikala nas koji  ovdje živimo. Zajednički dijelimo dobro i zlom, ali svi moramo priznati da je Hrvatska na koncu ove godine siromašnija nego li ikada prije. Siromašnija je zbog više od 360 tisuća nezaposlenih. Već petu godinu traje recesija, ali valja vjerovati u bolju  i uspješniju budućnost. Iza nas je i referendum o braku. S ponosom mogu reći da je u Hrvatskoj grad Gospić polučio najbolje rezultate jer se 82 % građana izjasnilo za brak u njegovom tradicijskom i kršćanskom obliku. To je još jedan odraz  crkvene i civilne vlasti. Po tome je Hrvatska bogatija što smo jednu tradicionalnu vrijednost stavili u  Ustav  i ne slažemo se s onima koji su nas zbog naših kršćanskih stavova smatrali fašistoidnima i nazadnima, Kao što oni koji su bili protiv našeg stava nisu ništa moderniji ili liberalniji od nas. Zato mislim da je koncem  ove  godine Hrvatska bogatija za taj jedan važni detalj. Ipak je obitelj stožerna snaga svakog društva, zaključio je dr. Darko Milinović uz koje su bili župan Milan Kolić, gradonačelnika Grada Gospića Petar Krmpotić  i predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević. Uz čestitke  svi su zapjevali staru božićnu pjesmu.

L.O.