Izjavu srbijanskog predsjednika Vučića u kojoj je osim Oluje ponovno napao i blaženog Alojzija Stepinca te pohvalio patrijarha Irineja ekskluzivno za Bujicu je prokomentirao biskup u miru, mons. dr. Mile Bogović.

“Sa srpske strane gledajući, uspjeh je da je Papa zaustavio proces proglašenja svetim blaženoga Alojzija Stepinca. Kada vidimo svu tu propagandu i što je sve rečeno o Stepincu i Hrvatskoj državi, onda se to može shvatiti… Mi kao ljudi, kao katolici, znademo da treba voditi računa o onome što se stvarno dogodilo i što je Stepinac učinio. Zato Hrvati i žele da bude proglašen svetim. Isto je zaključila i rimska kurija na čelu s Kongregacijom za proglašenjem svetim. Mi ne trebamo gubiti živce nego znati da je Stepinac doista svetac i vjerovati – pa makar se nastavilo onako govoriti o njemu, kao što se govorilo za vrijeme komunizma”, rekao je.

“Koji je najveći grijeh Stepinca za tu velikosrpsku politiku,” pita se biskup Bogović i daje odgovor: “To što je on rekao da Hrvati imaju pravo na svoju državu! Kada je Hrvatska ’91. proglasila svoju samostalnu i neovisnu državu, to je bio za Srbe razlog i opravdanje za agresiju.”

Mons. dr. Mile Bogović dotaknuo se i mješovite srpsko-hrvatske komisije, uključene u proces kanonizacije Alojzija Stepinca: “Srpska strana u osporavanju Stepinčeve svetosti, nije mogla pronaći ni jedan valjani dokaz!”

“Bio sam na jednom znanstvenom skupu u Njemačkoj, koji je organizirala njihova Biskupska konferencija i gdje su se sastali hrvatski i srpski crkveni povjesničari. Patrijarh je na taj sastanak poslao tvorce Memoranduma SANU-a! Ako ih je izabrao, to onda znači da se poistovjetio s njihovim stavovima,” upozorava mons. Bogović i podsjeća javnost: “Pet dana prije Oluje, 30. srpnja 1995. godine, SPC je sazvala u Kninu – u tadašnjem središtu tzv. SAO Krajine, jedan skup, na kojem je govorio patrijarh, a bili su tamo i drugi episkopi, govorio je i Mile Martić… Tada je Beograd već napustio ideju o nekoj posebnoj srpskoj državi u Hrvatskoj, no, pojavljuje se SPC i njihovi episkopi, zajedno s patrijarhom – i poručuju: “Ne predajte Dalmaciju, branite srpsku Dinaru!” To imam snimljeno…”

Hrizostona Jeftića, koji je sada v.d. patrijarha SPC-a, biskup Mile Boković nema u dobrom sjećanju: -“Nisam mogao ići u svoj Slunj, koji je bio pod okupacijom u vrijeme tzv. SAO Krajine. Molio sam srpske episkope i svećenike da mi dopuste da tamo posjetim svoje bolesne i stare, koji nisu mogli pobjeći, međutim, nisam dobio dopuštenje. Onaj koji sada vodi SPC do izbora novog patrijarha je tada bio u Bosanskom Petrovcu, sreo sam se s njime u Pečuhu i kada sam ga molio mogu li doći u Slunj, rekao mi je: “Naši mi to ne bi dopustili!” Nije se čak potrudio niti da ih pita!”

Dr. Mile Bogović nije optimist i smatra da se ništa bitno u politici SPC-a neće promijeniti nakon odlaska Irineja: -“Mislim da je teško očekivati neki veliki preokret. SPC, zajedno sa srpskom ideologijom, smatra da na ovim prostorima treba uspostaviti ‘srpski mir’, a on se neće uspostaviti dok se ne ostvari njihova velikosrpska ideologija.”

L.O.