Biskup Križić predvodio svetu misu u gospićkoj katedrali

Povodom blagdana Sveta tri kralja ili Bogojavljanja jučer je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio središnje misno slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije, uz koncelebraciju kancelara biskupije vlč. Mišela Grgurića i župnika i rektora katedrale vlč. Maria Vazgeča. 

Biskup je pri tome naglasio kako ovaj blagdan u hrvatskoj tradiciji ima više naziva. Jedan od uvriježenih naziva je Sveta tri kralja, „iako se ovdje ne radi o nikakvim kraljevima, nego više o mudracima ili znanstvenicima, kako bi se danas reklo, tj. o ljudima koji su se najvjerojatnije bavili astrologijom. Negdje ovaj blagdan nazivaju Vodokršće zato što se na ovaj dan blagoslivlja voda. U najstarija vremena na ovaj dan su se slavila tri događaja: pohod mudraca s Istoka, Isusovo krštenje i njegovo prvo čudo u Kani Galilejskoj. Ipak je naziv Bogojavljenje najprimjereniji događaju koji slavimo. Sama riječ otkriva otajstvo. Slavi se dan kada se Bog objavio svim narodima i poručio da on nije Bog samo jednog naroda, nego svih naroda, naglasio je biskup Križić, dodajući kako je riječ o troje ljudi koji su odlučili krenuti na jedan dalek i riskantan put da bi se poklonili novom kralju koji se tek rodio, i to u zemlji koju ne poznaju, osim što su znali kao i svi drugi da ta zemlja ne predstavlja ništa posebno u onom svijetu. 

Nastavak ispod oglasa

-Siguran sam da su mnogi, a možda i svi koji su saznali za njihovu odluku, sve to ismijavali i ironizirali. Mudraci su otkrili više od onoga što su očekivali. Uspjeli su jer su bili ustrajni i nisu odustajali. Nakon susreta s Isusom, oni na povratku biraju, kako se veli, drugi put Oni životu daju drugo usmjerenje, mijenjaju život. Susret s Isusom čini baš to: mijenja čovjeka. Ta promjena donosi veliku radost koja se ne može opisati. Neka i svakoga od nas Božje svijetlo trajno vodi kroz život. Neka dopre i do onih koji su krenuli putem tame da se vrate Svijetlu koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, da bi svi živjeli kao djeca svijetla, zaključio je svoju propovijed biskup Zdenko Križić.

L.O.