Biskupijski susret 200 članova ŽPV u Otočcu

Jučer, 16.listopada u Otočcu se održao godišnji susret članova župskih pastoralnih vijeća sa prostora Gospićko-senjske biskupije.

Vijećnike je pozdravio domaćin, župnik Otočca i biskupijski povjerenik za župna pastoralna vijeća mons. mr. Tomislav Šporčić. Slijedila je Služba riječi na kojoj je biskup Bogović poručio župnim vijećnicima da izgrađuju svoja vijeća tako da budu prepoznatljivi kao i da budu svi jedno, od obitelji, preko župe do biskupije. Budite svi jedna duša i srce u Kristu. Pošto je i ova godina u biskupiji u znaku župne kateheze, biskup je ukazao na značaj prenošenja vjere najmlađima što je temeljno pitanje naše vjere. Pozvani smo prepoznavati da je Crkva blago, kao i da svojim životom trebamo svjedočiti, ne samo riječju, već i djelom odnosno načinom života. ŽPV trebaju biti prepoznata kao zajednice koje žive svoju vjeru, u obitelji i na radnom mjestu, zaključio je biskup Bogović.

Nastavak ispod oglasa

Nakon susreta i molitve u crkvi vijećnici su se premjestili u zgradu Pučkog učilišta. U holu su mogli popiti sok i pojesti kolač, popiti kavu, pozdraviti se međusobno.

U 16.45 slijedilo je predavanje doc.dr.sc. Alojzija Čondića iz Splita na temu: “Evangelizacijsko poslanje župe i obitelji u društvu”. Aktualna i zanimljiva tema. Pastoralni rad crkve prilagođen je bio komunističkom sustavu ali su se prilike posve promjenile. A u novim prilikama treba i promjeniti metode rada. Tehnološka dostignuća i globalizacija nude i traže posve nov način rada. Pomak u poimanju župe: župa nije samo župnik nego svi vjernici! Svaki od njih na svoj način sudjeluje u životu župe i to na temelju krštenja. Župsko vijeće nije ukras nego ispituje i analizira stanje u župi. Župsko vijeće mora biti zabrinuto što se događa u župi, pitati se kako se prenosi vjera, kakav je karitativni rad. Na pr. slobodno vrijeme djece preko praznika, politčko angažiranje, rad u medijima…moraju biti briga i župskog vijeća…U prenošenju vjere obitelj je nezaobilazna jer je ona crkva u malome. A obitelj je danas ugrožena. Upravo zbog toga treba u obiteljima naći suradnike u prenošenju vjere. Vijećnici su slušali pažljivo izlaganje i ponijeli niz korisnih sugestija za svoj rad u župi.

Nakon kratke diskusije u kojoj je sudjelovao i biskup susret je završio, kao što je i počeo, molitvom. Izmolili su jedno otajstvo krunice. Pred velikim izazovima i zahtjevima ponekad ostajemo nemoćni. Možda su i vijećnici pomislili nakon predavanja: što ja tu mogu učiniti? Ali, ako se u njima pojavi svijest suodgovornosti za život u župi to je već napredak.

Biskup Bogović na kraju je vijećnicima najavio skore, druge izbore za članove župnih pastoralnih vijeća koji će se održati u prvoj nedjelji došašća.

( b )