Biti policajac znači odgovornost i čast!

U Gradskoj školskoj dvorani u Gospiću danas je organiziran Dan otvorenih vrata policije. Ovom prigodom izoženo je mnoštvo opreme, naoružanja i tehničkih pomagala kojima se policija svakodnevno koristi u obavljanju svojih složenih i odgovornih zadaća. Pripadnici Interventne jedinice pokaznim su vježbama izmamili isktreni pljesak sa tribina punih učenika srednjih škola, kao i mnoštva okupljenih kolega. Tijekom obraćanja medijima o potrebi uključivanja mladih u redove policije govorio je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Josip Biljan, zatim načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i voditeljica policijske škole „Josip Jović“  Renata Odeljan.

Govoreći o potrebama na terenu načelnik Biljan istaknuo je potrebu većeg angažmana mladih ljudi u redove policije.

Nastavak ispod oglasa

-Naša uprava ima sedam policijskih postaja i Jedinicu interventne policije. Na našem prostoru nalaze se dva granična prijelaza i ovo je površinom najveća Policijska uprava. Na našem području nalazi se NP Plitvička jezera te plaža Zrće gdje tijekom godine boravi oko milijun turista. Najbolje ću sažeti svoje izlaganje ako kažem da policajac u Lici čuva granice, brda, doline, rijeke i more, istaknuo  je načelnik Josip Biljan koji je dodao da ovaj ogovoran i ozbiljan posao zahtijeva puni angažman svakog policijskog službenika. Zbog malog broja stanovnika Ličko-senjske županije osjeti se nedostatak priljeva mladih kadrova sa ovih prostora. O nastavku školovanja u Policijskoj akademiji govorio je načelnik Akademije Dubravko Novak.

-Ovo je prvi puta da na ovaj način animiramo mlade ljude kako bi se uključili u Policiju. Za ovaj poziv mogu se odlučiti mnogi mladi ljudi, a  od ove godine na Natječaj se mogu prijaviti i maturanti. Novost je i ta da ćemo u slučaju povećanog broja kandidata besplatno organizirati njihov prijevoz, dovesti ih na Akademiju i testitrati. Ovo je vrlo odgovorno i časno zanimanje. Ove godine ćemo upisati 600 polaznika jer se povećavaju potrebe, mnogi policajci odlaze u mirovinu, povećava se i obim poslova. Većina budućih policajaca vratit će se u svoju županiju na posao, rekao je Dubravko Novak. Voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata  Odeljan navela je nekoliko ključnih detalja presudnih za buduće kandidate. Ne smiju biti članovio političkih stranaka, moraju završiti srednju školu i biti psiho-fizički zdravi za poslove policije.

M.S.