Blagoslovljen reljefni oltar, projekt CHM ide dalje

UDBINA – Nekoliko tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske i dijaspore svjedočili su danas 15. po redu misnom slavlju povodom Dana hrvatskih mučenika. Ovogodišnja je svetkovina započela Križnim putem iz Podudbine, od crkvice Svetog Marka groba sagrađenoj na mjestu gdje je 1493. godine tragično okončana Krbavska bitka. Uslijedio je blagoslov novog oltarnog reljefa CHM, djelo uglednog kipara Kuzme Kovačića. Kameni triptih prikazuje tri sudbonosna i tragična događaja iz hrvatske povijesti: Krbavsku bitku, Bleiburg i Križni put, te pad i golgotu Vukovara. U donjem djelu ovoga reljefa nalaze se isklesani likovi 50 hrvatskih svetaca i blaženika.
U dugoj procesiji prema glavnoj pozornici i vanjskom oltaru bili su biskup gospićko-senjski dr. Mile Bogović, riječki metropolit dr. Ivan Devčić, predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić, biskupi ili njihovi izaslanici iz svih hrvatskih biskupija, kao i provincijali franjevačkih samostana iz BiH. Od predstavnika civilnih struktura misnom slavlju nazočili su župan Milan Kolić sa suradnicima, načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić, kao i predstavnici svih općina i gradova iz županije. U ime predsjednice RH svečanost je uveličala Bruna Esih, predsjednica Udruge „Hrvatski križni put“, a od političara predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.
Današnje je misno slavlje predvodio biskup dr. Mile Bogović koji se u propovijedi osvrnuo na najvažnije vrijednosti vjere i Domovine, kao i razloge realizacije ideje o CHM.
-Papa Ivan Pavao II. zatražio je od svih naroda da se podsjete na svoje mučenike, da ih popišu i odaju im dužnu počast. Od toga je na neki način i krenula ideja o realizaciji CHM u Udbini. Ovo je mjesto samo jedno od stradanja Hrvata koji su izginuli u obrani vjere, Domovine i obitelji. Ovdje je bilo i sjedište Krbavske biskupije u dotursko vrijeme. Na ovim temeljima bila je crkva sv. Nikole koju su porušili partizani. Vremena su se mijenjala pa su se mijenjali i načini ophođenja prema mrtvima. U vrijeme Heroda pa na dalje obitelji i prijatelji mogli su dostojno sahraniti svoje mrtve, ali se nakon II. svjetskog rata likvidirane neprijatelje bacalo u jame ili sahranjivalo u grobovima bez oznaka. Te necivilizacijske navike preuzeli su u zadnjem ratu politički istomišljenici partizana pa mnoge hrvatske obitelji i danas od susjednih država traže istinu o zadnjim počivalištima svojih najmilijih. Zato se rodila ideja da se u Udbini i na ovome mjestu sahrane posmrtni ostaci svih nedužnih žrtava kojih nažalost ima posvuda. Da kao mučenici nađu spokoj na jednome mjestu gdje ćemo se za njih moći pomoliti i zapaliti svijeću, rekao je biskup dr. Mile Bogović.
Budući da je biskup Bogović još prošle godine od Svete stolice zatražio razrješnicu na mjesto biskupa, ovo je zacijelo bio zadnji puta da je on kao idejni tvorac Crkve hrvatskih mučenika predvodio misno slavlje povodom Dana hrvatskih mučenika. Moderator današnje priredbe bio je mons. Tomislav Rogić, čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika koji je ovom prigodom predstavio detalje reljefnog oltara. Kao i ranijih godina vjernici-bajkeri donijeli su sa sobom na Udbinu 20-ak spomen-kamenja s uklesanim imenima stratištima od 1945.-1995. godine.
H. J.