Blagoslovljeni temelji budućeg samostana reda sestara Karmelićanki u Gospiću

0

Uz mnoštvo uzvanika i svećenstva Gospićko-senjske biskupije danas su u Žabici nadomak Gospića svečano blagoslovljeni temelji za budući samostan sestara iz reda Karmelićanki. Govoreći o važnosti ovoga događaja gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić zahvalio se svima koji su pomagali i pomažu izgradnju ovoga samostana. Biskup je  posebno pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua.

-Preuzvišeni, iskreno vam hvala što ste se odazvali našem pozivu da blagoslovite temelje budućeg samostana molitvene zajednice klauzurnih sestara Karmelićanki. Niste u Hrvatskoj niti godinu dana, a narod vas je već zavolio kao dragog prijatelja. Napose zbog vaše jednostavnosti i iskrenosti. S nama su i đakovačk-osječki nadbiskup Đuro Franić iz čije nam biskupije dolazi molitvena zajednica sestara Karmelićanki. Pozdravljam biskupa šibenskog Tomislava Rogića, sina naše Biskupije. Pozdravljam i biskupa u miru Milu Bogovića čija je želja osnovati jednu ovakvu molitvenu zajednicu. Pozdravljam i kanonike senjskog kaptola i sve naše svećenike.

Oglas

S nama je i župan ličko-senjski dr. Darko Milinović sa suradnicima kojega posebno pozdravljam. Tu su i predstavnici Grada Gospića i Senja, kao i predstavnici brojnih općina. Čast su nam ukazali predstavnici brojnih ustanova i institucija koji nas uvijek podržavaju, naglasio je  biskup Zdenko Križić.

„Ponosan sam što sam bio dionik povijesnih događaja“-župan Milinović

Župan ličko-senjski dr. Darko Milinović nazočnima se obratio s emotivnim govorom.

-Danas ovdje pišemo povijest i imamo sreću da imamo ovakve biskupe.  Dobili smo Gospićko-senjsku biskupiju, kao kamen temeljac da zadržimo ljude na ovom području. Drugi put sam bio ponosan jer sam bio dionik projekta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Bio sam dožupan i poslije potpredsjednik Vlade. S nama je i prof. Mataija koji je tada bio tajnik Odbora iza izgradnju te crkve. Danas opet pišemo povijest  blagoslovom ovog svetog doma.

Čitao sam ispovijest jedne sestre Karmelićanke, s pitanjem zašto je postala dijelom te zajednice. Odgovorila je: zamislite mladića koji ode u rat i vrati se slijep. Pred njega su stale četiri žene i počele mu govoriti. Niti jednu nije porepoznao. Četvrta ga je zagrilila, a on je samo prozborio: Majko! Ta Karmelićanka je rekla kako je na spomen Karmela osjetila ljubav u srcu, kao ratnik kada je zagrlio majku. Naši su prijatelji suborci dali sve, vlastite živote, da bismo mi  dobili sve. Našu Domovinu, istaknuo je župan Milinović.

Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua koji je potom blagoslovio započete temelje budućeg samostana. Za samostan klauzurnih karmelićanki  teren je poklonila  obitelj Vukić iz Gospića i u tu svrhu darovala svoje zemljište od 8.157 m2 vrlo prikladno za gradnju objekta takve namjene. Projekt samostana je izradilo projektantski ured ‘MI Projektiramo Vama’ iz Zagreba. Povjerenstvo Biskupije je za gradnju samostana kao najpovoljnije građevinsko poduzeće izabralo  AB gradnju d.o.o. za građenje i inženjering iz Karlovac. Samostan će stajati 14.548.683,25 kuna s PDV-om, a radovi će se okončati 1. prosinca 2021. godine.

M.S.