Blagoslovom Zavjetog križa poslana poruka cijelome svijetu

U Kompolju pored Otočca blagoslovljen je danas veliki  “Zavjetni križ”. Podignut je  brežuljku Glavica i dominira ovim prostorom. Ovu duhovnu priču pokrenuo je kompoljski župnik don Anđelko Kaćunko, uz  pomoć međunarodne mreže Hrvata iz cijeloga svijeta pod nazivom „Planetarna Hrvatska“.  Lokacija križa dar je  obitelji Petra Degoricije koji je besplatno ustupio svoje zemljište te nekolicine ljudi dobre volje.

Na blagoslovu ovoga simbola kršćanstva okupilo se mnoštvo vjernika, među kojima ličko-senjski župan Darko Milinović sa suradnicima i gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac. Molitve podno 16 metara visokog križa predvodio je biskup u miru dr. Mile Bogović, uz otočkog župnika mons. Tomislava Šporčića i don Anđelka Kaćunka.

Nastavak ispod oglasa

Ovaj veliki križ je dimenzija 16×8 metara, izgrađen je od bijeloga betona prema izvedbenom projektu stručne projektantske tvrtke, a gradnju je izvela otočka tvrtka “Givi d.o.o”. U podnožju Križa nalaze se ploče s natpisom koji objašnjava  svrhu toga zdanja: ploča s hrvatskim tekstom i uz njoj ploča na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Natpis na hrvatskom jeziku glasi:

“Navik on živi ki zgine pošteno!”

U spomen svim hrvatskim žrtvama

Bojišta, stratišta i sudišta

Od stoljeća sedmog do Haškog tribunala i naših dana!

Kako je u propovjedi istaknuo bikup Bogović svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN i haškog tribunala koji su nam  kao narodu i pojedincima nametnuli po svijetu i to tijekom borbe za slobodu i stvaranja hrvatske države.

Tim Križem se nastoje zacijeliti i ‘stigme’ drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom naše teške prošlosti.

Taj Zavjetni križ u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi može nama u Hrvatskoj posvijestiti nekadašnju ulogu “antemurale christianitatis”, rekao je biskup dr. Mile Bogović zaključivši propovijed riječima Svetog Ivana Pavla II.  koji kao da je izravno upućen Hrvatima danas: Europo i Hrvatska, “širom otvorite vrata Kristu!“. Vijenac na Zavjetnom križu položio je župan ličko-senjski dr. Darko Milinović sa pročelnicima.

 L.O.