U Gospiću je protekloga vikenda svečano proslavljen patron gospićke katedrale, Navještenja blažene djevice Marije, Blagovijest, čime je obilježena godina dana od objave pisma pape Franje o imenovanju novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića. Upravo je biskup mons. mr. Zdenko Križić predvodio ovogodišnju svečanost u suslavlju sa sedam biskupa Riječke mitropolije i susjednih biskupija, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, porečko-pulskog biskupa Dražena Kutleše, krčkog biskupa Ivice Petanjka, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK Želimira Puljića, šibenskog biskupa Tomislava Rogića te umirovljenih biskupa Ante Ivasa i Mile Bogovića te 30-tak svećenika Gospićkog, Ogulinskog i senjskog dekanata, kao i sjemeništaraca i bogoslova. Svečanost Blagovijesti uzveličalo je više stotina hodočasnika, a liturgiji je glazbom pečat dao katedralni zbor pod ravnanjem Franje Puškarića. Biskup Križić je u svojoj propovijedi na izravan način istaknuo važnost i vrijednost svakoga čovjeka.
-Danas slavimo događaj kada je Bog otac izabrao običnu djevojku iz Nazareta da bi se njegova riječ utjelovila. Iako ona to otajstvo nije razumjela, nosila ga je snagom vjere. Marija je s Božjim riječima prenošenima od anđela stalno rasla. To je put i poslanje i za nas iako nije lagan. Tko Boga želi razumjeti neće nikada povjerovati, jer vjera je vezana uz otajstvo. Marija ne razumije ali prihvaća vjerom i povjerenjem u Boga. Mnogi događaji izlaze iz dometa ljudske logike, no Bog nam kroz znakove daje poruke. Marija je služavka Gospodnja koja unaprijed prihvaća sve što Bog od nje traži te malo po malo raste u vjeri. Marija nam time daje poruku da i mi stavimo svoje „ja“ na raspolaganje Bogu koji nije nikada nikoga iznevjerio, zaključio je biskup mons. mr. Zdenko Križić.
Rektor katedrale i župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar uručio je prigodne poklone, preslike oltarnih slika domaćem biskupu Zdenku Križiću koji je prvi puta predvodio slavlje patrona katedrale, kao i nekadašnjem generalnom vikaru biskupije te upravitelju svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, a sada šibenskom biskup mons. dr. Tomislavu Rogiću.

L. O.