Okarakteriziran kao “predjel naročite prirodne ljepote” ovaj je dio Like proglašen nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine. Upravo na taj datum se obilježava kao rođendan NP Plitvička jezera. Njegove jedinstvene i neponovljive vrijednosti su prepoznate od strane Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu ( UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine. Plitvička jezera od tada pripadaju cijelom čovječanstvu kao niska najljepših dragulja prirode.

Uprava parka zato povodom 73. rođendana u vremenu od 4. do 10. travnja priprema posebne cijene ulaznica u tom rođendanskom tjednu. Odrasli će plaćati dnevnu ulaznicu po 80 kuna, studenti 50 kuna, djeca od 7 do 18 godina u grupnim posjetima po 30 kuna, dok će za djecu do 7 godina i osobe s posebnim potrebama ulaz biti besplatan. Ulaz u park bit će otvoren od 7 do 19 sati.
Dolaskom toplijih dana živnula je flora i fauna pa se NP polako otkriva u svojem najljepšem svjetlu. Sve ovo su dovoljni razlozi posjeta „djelića Zemlje kojega je Bog sebi odredio za predah“.

L. O.