Iako Plitvička jezera imaju poklonike tijekom cijele godine blagdan Uskrsa ipak se smatra onim „pravim početkom“ nove turističke sezone. Uz nepredvidivo ličko proljeće, jaku buru i prohladno vrijeme ovi su uskrsni dani u NP Plitvička jezera ipak bili iznad očekivanje. Potvrdio nam je to ravnatelj ove ustanove Tomislav Kovačević.

-Možda je malo reći „iznad očekivanja“, protekli blagdani bili su daleko bolji nego li smo se nadali. Kroz ova tri dana posjetilo nas je oko 12 000 posjetitelja, dakle oko 50 posto više u odnosu na lanjsku godinu. Iako se ponegdje još uvijek javlja korona, a u Ukrajini bjesni rat, Uskrs na Plitvičkim jezerima bio je izuzetan.

Sudeći po aktualnim pokazateljima ova turistička sezona trebala bi biti izuzetna i mi smo kao ustanova spremni na sve izazove, uz maksimalnu skrb o bioraznolikosti i održivosti ovog osjetljivog eko-sustava, rekao nam je ravnatelj Kovačević.
Nedavno je u lijevu pritoku jezera, rijeku Plitvice, poribljena mlađ autohtone potočne pastrve. Isto je organizirano i u Crnoj rijeci jer su unatrag 40 i više godina alohtone riblje vrste preuzele dominaciju nad jezerom Kozjak i nizvodno od njega.

L. O.