Zapuhali su neki novi vjetrovi nakon što je Andrej Plenković smijenio tri Mostova ministra, upravo one koji su „najzaslužniji“ za čuvanje  starih kadrova SDP-a i HNS-a u HEP-u, Nacionalnim parkovima i ostalim državnim institucijama na području županije. U političkom smislu to su pravi uhljebi koji ne biraju boju političkog dresa samo da bi ostali na svojim funkcijama. Članovi koalicije HDZ-HSS-HSP AS – HSU zadovoljni su ovom odlukom premijera Plenkovića.

Ernest Petry

Jedan od tih kadrova u koje je HNS ulagao vjeru je i  Ernest Petry, predsjednik Županijskog odbora HNS-a koji je postao predsjednik županijskog HNS-a u vrijeme vladavine Vesne Pusić, za što je nagrađen direktorskim mjestom u HEP-u. Nakon toga zatražio je političku zaštitu od MOST-a i na taj način pokušao se udaljiti od politike HNS-a koju je zdušno podržavao, te se sada predstavlja kao nezavisni, iako je u duši istinski HNS-ovac. Njemu je mandat na mjestu direktora Elektrolike(HEP) već istekao prije nekoliko mjeseci i ubrzo se očekuje novo imenovanje. Hoće li to biti prije ili odmah nakon lokalnih izbora ostaje za vidjeti. Najvjerojatnije se to neće desiti u periodu do izbora kako se ne bi protumačilo kao politička čistka, ali ono što je važno za napomenuti da je Ernestu Petryju mandat davno istekao.

Ante Dabo

Što se tiče Nacionalnih parkova napokon će se promijeniti u prvom koraku  utvrde MOST-a koji je promovirao SDP-ove kandidate. To bi moglo uslijediti vrlo skoro. Jasno je da je do sada njihov zaštitnik bio Ante Dabo koji na ovaj način gubi ulogu zaštitnika SDP-ovih i HNS-ovih kadrova. I Novalja je u novom zaletu i po neslužbenim informacijama ankete predviđaju pobjedu  HDZ-ovog kandidata i u Novalji.

Migrant  Katarina  Milković

Kako se sama hvalila da je nakon dosta godina izašla iz HDZ-a, a podsjetimo da je prije toga bila u HSLS-u pa kad nije uspjela srušiti HDZ iz interesnih razloga ušla je u HDZ. Njezina migracija i politička nevjerodostojnost je nastavljena kada su joj  Ante Dabo i bivši ministar Dobrović, kako doznajemo iz njezinih krugova koji su bliski načelniku Perušića Turiću, obećali određene sinekure ako pokuša naštetiti HDZ-u pa su tražili od nje da izađe iz HDZ-a. Političko neiskustvo, ali i pretjerane ambicije doveli su je u nezgodnu situaciju prema čovjeku koji joj je bio kao otac, predsjedniku HDZ-a u Perušiću. Ali takvi prebjezi i nekorektnosti naude sami sebi i onima koji su skloni tome.

Očito da je politikom  Andreja Plenkovića  nastupila bonaca koja je pomela mnoge bure.

L.O.