GOSPIĆ- Projekt „Siguran lov“ zajednički će realizirati Policijska uprava ličko-senjska i Lovački savez ličko-senjske županije, uz potporu šire zajednice. Potvrdili su to svojim potpisima na ugovoru načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar i predsjednik županijskog lovačkog saveza Mićo Svetić. Kako je istaknuto u uvodu, na prostorima županije lovom se bavi 2120 lovaca, koji su okupljeni u 38 lovačkih udruga. Praćenjem situacije vezane uz lov i divljač načelnik Podnar je naznačio glavne probleme vezane uz ovu tematiku.
-Povremeno se dešavaju nesreće u lovu, pri čemu treba reći da su uglavnom izazvane zbog nepažnje i pogrešaka lovaca. Unatrag 5 godina imali smo 3 slučaja ozlijeđenih i smrtno stradalih lovaca i drugih osoba uslijed lova. Jedan je lovac pri tome smrtno stradao. Isto tako na području ove županije evidentna je problematika naleta vozila na divljač, odnosno 381 nalet vozila u zadnjih 5 godina. U istom razdoblju evidentirano je 27 kaznenih djela nezakonitog lova. Smatramo da se dio kaznenih djela krivolova nalazi u tzv. tamnoj zoni neotkrivenih protupravnosti, naglasio je načelnik Podnar, pojašnjavajući razloge potpisivanja ugovora o provedbi ovoga projekta. Predsjednik Lovačkog saveza ličko-senjske županije Mićo Svetić potvrdio je riječi načelnika Podnara, rekavši da će lovci učiniti sve kako bi situacija vezana uz iznesenu problematiku bila bolja nego li danas. Na ovo je tajnik županijskog saveza Mile Ugarković dodao kako osim navedenih problema valja istaknuti i nezakonito držanje stoke u lovištima.
-Mi lovci smo dobro organizirani i imamo 100-godišnju tradiciju. Nažalost, u svemu ovome trebamo i pomoć šire zajednice jer za neke slučajeve nezakonitih radnji niti ne znamo. Lovi se u nelovne dane i za vrijeme lovostaje. Stoka koja luta lovištima bez nadzora problem je o kojemu govorimo već dulje vrijeme. Pri tome posebno mislim na konje lutalice koji nam čine štetu na lovno-gospodarskim objektima, istaknuo je tajnik Ugarković, koji se osvrnuo i naštete od šumskih požara za koje je rekao da se „tajnovito pojavljuju“.
M. S.