Boris Luketić: „Na reket ne pristajem, a Domovinski rat je prevelika svetinja“

Hrvatska će sutra u NP Plitvička jezera obilježiti 24. obljetnicu smrti Josipa Jovića, simbola stradanja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Bio je to povod da, između ostaloga, postavimo nekoliko pitanja načelniku te općine Boris Luketiću, pripadniku generacije čiji su očevi branili Hrvatsku.

  – Kako ljudi mlađe generacije poput vas gledaju na „Krvavi Uskrs“, događaj koji simbolizira početak Domovinskog rata i prvu hrvatsku žrtvu?

Nastavak ispod oglasa

– Prije svega zadovoljan sam što mogu reći da mlađe generacije na našem području vrlo dobro znaju za akciju u  Plitvičkim jezerima i što se dogodilo na Uskrs 1991. godine kada je u obrani hrvatske države  stradao  prvi Hrvatski redarstvenik Josip Jović. Osnovne škole provode program edukacije i sam sam  kao dječak  osnovnoškolac dolazio na obilježavanje godišnjice Krvavog Uskrsa.

Moja generacija jako dobro zna i neće nikada zaboraviti dan kada je pala prva žrtva Domovinskog rata i kada smo shvatili da je ovo zaista prava okupacija i početak rata. Ja sam upravo na taj dan 31.03.1991. napunio 6 godina i to je rođendan koji bi vjerojatno u drugim okolnostima bio kao i svaki drugi, ali ovako mi je ostao u sjećanju do današnjeg dana. Cijeli dan sam sa mještanima svoga sela Korana proveo u skloništu dok su ručak, torta i kolači završili kod hrvatskih specijalaca i bio sam ponosan na to, još kao mali klinac, što je postojao neki moj mali doprinos u svom tom zlu koje nas je snašlo. Na mlađim generacijama svakako ostaje da se sjećamo tog dana sa posebnim pijetetom i da nastavimo komemoraciju obilježavanja stradanja prve hrvatske žrtve dok je nas i slobodne Hrvatske jer samo tako možemo nastaviti cijeniti sve ono što su hrvatski branitelji učinili za našu nezavisnost, i  dali ono najsvetije.

 -Općina Plitvička jezera je lani uložila znatna sredstva u izgradnju i obnovu infrastrukture. U kojoj ste mjeri zadovoljni postignutim?

-Općina je u prošloj godini imala velik investicijski plan i drago mi je da je gotovo u potpunosti izvršen. S obzirom da smo počeli sa radom na pola 2013. godine, nakon lokalnih izbora, na nama je bilo da izvršimo programe za tu godinu i dobro isplaniramo 2014., što smo i učinili. Program gradnje i održavanja bio je bogat i naravno da prije svega mogu istaknuti vrlo dobru i stabilnu financijsku situaciju u prošloj godini koja je pratila naš program. Uz održavanje i gradnju prometnica i nogostupa (površine preko 30.000 m2), kilometre vodovoda i odvodnje, te izgradnje javne rasvjete, pokrenuli smo nove projekte koji će do kraja našeg mandata biti i završeni kako smo naveli u svome programu. Dakle, krenulo se u projekt izgradnje Kulturno-informativnog centra, Vatrogasnog doma, obnova i dogradnja dječjeg vrtića u Korenici, izgradnje toplane za uži centar Korenice, izgradnje malih hidro-centrala. Trenutno smo u pregovorima za kupnju zemljišta za izgradnju sportske dvorane. Izgradili smo prvo malonogometno igralište sa umjetnom travom, tri manja dječja igrališta. Uveli smo u program školu plivanja i glazbenu školu, osigurali besplatne udžbenike za sve učenike na području općine, besplatne tople obroke u školama. Povećali smo socijalni program. Prošle godine imali smo i organizirani doček Nove godine kao i klizalište koje je bilo otvoreno mjesec dana bez naplate ulaza. Nisam sve naveo, ali sa sigurnošću mogu reći da je u prvoj godini mandata dosta toga učinjeno i ne planiramo na tome stati, a vjerujem da su rezultati vidljivi.

 – U dnevniku „24 sata“ spomenuti ste kao potencijalna žrtva reketarenja jednog ličkog medija. Vaš komentar! 

-Istina je da sam dao izjavu za “24 sata” što za neke lokalne medije ne mogu tvrditi. Izlaze tekstovi bez moje autorizacije, ili ikakvog upita tako da sam odlučio i zanemariti sve što taj portal piše. Žalosno je da u današnjem društvu može postojati takva osoba i takav način “poslovanja”. Znači u situaciji kada vas netko najprije  omalovažava i izmišlja nekakve članke da pokaže svoju moć, a zatim vas poziva na suradnju-mislim da je bespredmetno razgovarati. Tako sam i ja učinio s obzirom da u to vrijeme nismo ni predvidjeli nikakva sredstva za medijsko oglašavanje (2013. god), no dotični gospodin Popović nazvao me na mobitel i počeo prijetiti nekim, mogu reći, lihvarskim metodama da moramo potpisati ugovor. To se dogodilo u nekoliko navrata, no na kraju su nakon neistinitih tekstova, najava i objava njegove prijetnje bile upućene meni osobno, mojoj obitelji i adresi na kojoj živim. Spominjao je i posjet mome ocu, punici itd., što mislim da je jedan klasični primjer zastrašivanja kako bi dotični izvukao materijalnu korist. Naravno da nije ugodno to proživljavati zajedno s užom i širom obitelji,  ali gospodin Popović može biti siguran u to da na takav način neće zarađivati za kruh, barem ne od mene. Vidio sam da je na sličan način prijetio i mojim kolegama, jedino što se potkrala greška u 24 sata da je ovako prijetio županu Koliću, a to sam zapravo bio ja. Kao javna osoba znao sam u što se upuštam prihvaćajući ovaj posao, ali stvarno sam ostao zatečen kad je dotični počeo uključivati moju obitelj u svoje lihvarske poslove. Nadam se da će u ovome slučaju pravna država odraditi svoj posao i primjereno kazniti takve metode “poslovanja” kako se drugi ne bi našli u sličnoj situaciji. I jučer je izišao novi članak gdje se spominje da je Općina Plitvička Jezera navela da je Krvavi Uskrs manji incident što apsolutno nije točno jer je taj dan duboko urezan u srca svih nas i cijenimo ga i poštujemo, no dotični gospodin je izvadio dvije riječi iz konteksta kao što obično i radi. Politizirati i pokušati prikupiti neke političke poene na ovako svetom mjestu, na mjestu gdje se stvarala Hrvatska država ravno je svetogrđu i može ga biti sram zbog toga, ako ga uopće ima.

H.J.