PLITVIČKA JEZERA-Optimisti su i ovoga puta (na sreću) bili u pravu! Niti hladno i vjetrovito vrijeme s povremenom kišim nije umanjilo čari najstarijeg i najljepšeg hrvatskog nacionalnog parka, perjanicu našeg kontinentalnog turizma. Uskrs se na Plitvicama uvijek smatrao testom, lakmus-papirom nadolazeće turističke sezone. Do nekim je promjena u odnosu na tradicionalni Uskrs ipak došlo. Zbog ranijeg Uskrsa izostali su brojčano veličanstveni pohodi gostiju iz Italije, Njemačke i Nizozemske. Tradicionalno dobro popunjeni kapaciteti NP Plitvička jezera za ove su Uskrsne blagdane ipak su bili u znaku odličnih brojki. Glasnogovornik parka Ognjen Borčić s neskrivenim ushitom govori nam o preko 7 tisuća gostiju!

Glasnogovornik NP PJ Ognjen Borčić
Glasnogovornik NP PJ Ognjen Borčić

-Ako se po jutru dan poznaje, onda moramo biti više nego li zadovoljni. Ogleda se to i u popunjenosti smještajnih kapaciteta. Tako je primjerice hotel „Grabovac“ bio popunjen sa 100% kapaciteta, hotel „Jezero“ sa 93%, dok su ostali hotelski kapaciteti imali popunjenost od oko 80%. Promjene o kojima sam govorio odnose se na nacionalni sastav posjetitelja. Tako je ovaj Uskrs bio u znaku gostiju iz Japana, Južne Koreje i po prvi puta su vrlo brojni individualni posjeti gostiju iz Indije! Zadovoljan gost najbolji je gost, a mi smo u razgovoru s brojnim posjetiteljima sa zadovoljstvom konstatirali kako su opčarani s Plitvičkim jezerima u svako doba godine. Do sada smo imali praksu slušati o predivnim zaleđenim slapovima i o Plitvicama ljeti. Naša stalna intencija da turiste privučemo i u proljeće i jesen počela se ostvarivati, što smo upravo imali od početka ove godine, zajedno sa ovim Uskrsom, zaključio je Ognjen Borčić.
JUNP Plitvička jezera sutra obilježava 66.-tu obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom. No, umjesto slavlja zaposlenici su se dogovorili kako će organizirati cjelodnevnu akciju čišćenja glavnih staza, šetnica oko jezera, okoliša svih objekata, priobalnih dijelove jezera… Popravit će se i drvene šetnice, ograde i mostovi. Zimski i Uskrsni rekordi razlog su više za opravdani optimizam koji znači neke nove rekorde i sve bolji rejting ovog djelića Zemlje za koji jedna od brojnih legendi tvrdi da ju je u davnoj prošlosti Bog stvorio sebi za odmor. Onda se nemojmo čuditi što se atribut „božanske“ najčešće veže uz Plitvička jezera!

H. J.