Božić slavljen dostojanstveno i veselo

      UDBINA/VRHOVINE – Građani Ličko-senjske županije koji Božić slave po Julijanskom kalendaru okupljali su se sinoć i danas oko crkava i najviše u svojim domovima. Iz Općine Udbina i Vrhovine zamjenici načelnika Milan Uzelac i Miroslav Mašić dostavili su nam tekstove i fotografije vezane uz ovaj veliki vjerski blagdan.

Pravoslavni vjernici udbinskog kraja Badnju večer su proslavili u Debelom brdu, u hramu Rođenja presvete Bogorodice izgrađenom 1762. godine. Okupilo se oko 400 vjernika, što je najveći broj u zadnjih dvadesetak godina. Liturgiju i bdijenje predvodio je korenički protojerej Nikola Malobabić. Poslije službe Božje ispred hrama je zapaljen Badnjak, a priređen je i veličanstveni vatromet. Kako nalažu običaji, organizatori su za ovu prigodu pripremili oko 100 litara kuhanog vina, 30 litara rakije, obilje hrane i 70 darova za mališane. Kako to nalažu generacijske razlike, starije se društvo okupilo kod zgrade osnovne škole, a mlađe ponešto odvojilo kod seoske trgovine. Proslavi je bio nazočan i načelnik Općine Udbina Ivan Pešut, kao i mnogi čestitari drugih vjera.
Domaćin je bio Jovica Čortan iz Debelog Brda, dok su organizatori manifestacije: Vijeće srpske nacionalne manjine iz Udbine, te Općinska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke – Udbina. Badnja večer je osim Debelog Brda proslavljana i u Ličkom Petrovom Selu, Vrelu Koreničkom, Vrhovinama, Donjem Lapcu, Srbu, Gračacu, Metku… Kako doznajemo neki su malo više popili, ali se na koncu sve završilo kako dolikuje ovakvim svetkovinama: veselo, dostojanstveno i bez incidenata.
Proslava Božića inače traje tri dana i u Vrhovinama je započela već u prvim jutarnjim satima na Badnji dan. Na ovaj dan muški članovi obitelji odlaze sjeći badnjak (hrast) koji ostavljaju ispred kućnog praga, a unose ga u kuću sa prvim mrakom. U Vrhovinama je u prijepodnevnim satima organizirano i zajedničko sječenje badnjaka gdje se nekoliko desetina Vrhovoljana s nekoliko konjskih zaprega i automobila uputilo izvršiti ovaj svečani čin. Nakon što je badnjak usječen (tradicionalno 3 badnjaka) su uneseni su u crkvu gdje se navečer nakon liturgije i osvećanja pali uz mnoštvo vjernika i kuhano vino. Badnjak i Božić u Vrhovinama su ove godine uveličali i volonteri iz Kutereva koji potječu iz 12 evropskih država, a došli su na čelu sa Ivanom Crnkovićem-Pavenkom. Primio ih je načelnih općine Milorad Delić, a za ovih tridesetak mladih ljudi pripremljena je i prezentacija pravoslavnih Božićnih običaja. Upoznati su sa običajima proslave Božića koje će sigurno ponijeti u svoje države i pripovijedati o svemu što su vidjeli, čuli i kušali. Svi volonteri su kasnije prisustvovali i Božićnoj liturgiji u crkvi Sv. apostola Mihaila i Gavrila u Vrhovinama koju je predvodio jerej Slađan Nikić. Okupljeno mnoštvo potom je ispred crkve sudjelovalo u paljenju badnjaka. Kao i u Debelom brdu i ova je svetkovina protekla civilizirano, veselo i uz najbolje želje svima okupljenima koji su na obje opisane svetkovine pristigli iz mnogih dijelova Hrvatske, a kako se čulo i iz cijele Europske unije. I na koncu ovih lijepih priča recimo onu tradicijsku „Hristos se rodi“, ne želeći nikoga povrijediti, već nam svima zaželjeti bolje vrijeme koje dolazi i barem malo sretniji život!

Nastavak ispod oglasa

M. U./ M. M.