Predsjednik Gradskog vijeća grada Otočca Branislav Šutić danas je u Gradskoj vijećnici grada Otočca uz nazočnost načelnika općine Brinje Zlatka Fumića održao konferenciju za novinare na temu „Povratak Općinskog suda u grad Otočac“.

Uvodno se riječima obratio predsjednik GV Otočca Branislav Šutić koji je istaknuo da se ipak, nakon 9.  godina Općinski sud vratio u Otočac što je za stanovnike grada Otočca, Općina Brinje i Vrhovine iznimno značajan i važan segment u razvoju, a poglavito u onom djelu da građani bivših općina Otočac, Brinje i Vrhovine više neće morati putovati u Gospić.

„U projekt povratka suda u Otočac prije dvije, tri godine uključili su se i podršku su mi dali načelnik općine Brinje Zlatko Fumić i načelnik Općine Vrhovine s kojima sam podnio zahtjev, koji je, unatoč raznim lošim predviđanjima i zločestim komentarima zaživio i stanovnicima donio dodatnu kvalitetu u ostvarivanju njihovih važnih poslovnih potreba“, kazao je Šutić.

Načelnik općine Brinje Zlatko Fumić kazao je da povratak suda u Otočac čini jednu značajnu stvar kako za građane Otočca ali tako i za stanovnike općina Brinje i Vrhovine.

„Kao što vam je poznato općina Brinje prostorno je velika, 350 km2, i kakve su se stvari do sada događale, bilo je strašno, jer su ljudi morali putovati i preko 100 km u Gospić. Shodno ovome, ovo je idealno rješenje, jer je Brinje od pamtivijeka, kroz povijest gravitiralo Otočcu, i zahvaljujući gospodinu Šutiću, mojoj malenkosti i načelniku Deliću sud se vratio u Otočac i ovo je jedan veliki uspjeh za sve, posebno za one koji gravitiraju ovom sudu, posebno za nas Brinjake“ , kazao je Fumić.

U daljnjem tijeku konferencije predsjednik GV Otočca Branislav Šutić zahvalio je Vladi RH, premijeru Andreju Plenkoviću, i osobito ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću koji je potpisao odluku o formiranju Stalne službe općinskog suda u Otočcu, čija je odluka na snazi od 01.01.2019. godine i sud je sa današnjim danom počeo raditi. 

„Mogao bi se ovom prilikom pojedincima zahvaliti ali i pojedince kritizirati, one koje bi trebao kritizirati neka se prepoznaju u tome zašto ta odluka nije saživjela već 11. mjeseci, no nikada nije kasno jer ovo je zaista jedan veliki projekt na kojemu smo HDZ grada Otočca, i  ja osobno kao predsjednik, još od zadnjih parlamentarnih izbora radili, tako da smo obećanje da ćemo građanima smanjiti troškove ostvarili. Zaista me raduje kao predsjednika GV grada Otočca i kao predsjednika HDZ-a grada Otočca da se jedna institucija vratila u naš Otočac, to će pojeftiniti građanima putovanja koja su do sada imali prema Gospiću, a to će ujedno povećati i potrošnju jer će u Otočac dolaziti stanovnici Brinja i Vrhovina. 

Svaki pomak prema naprijed me kao predsjednika GV Otočca raduje i veseli, jedino me žalosti da pojedinci radi partikularnih sitnih interesa žele prisvajati određene projekte i obmanjivati javnost. Upravo zato sam i sazvao tiskovnu kako bi zahvalio onima koji su to pokrenuli, načelnik Fumić, načelnik Delić, ja kao predsjednik HDZ-a grada Otočca.., no ne smijemo zaboraviti da su nam u početcima pomagali i gospodin Milinović, nakon toga Marjan Kustić i na kraju predsjednik naše Vlade Plenković i ministar Bošnjaković. 

Treba napomenuti da su do sada djelatnici općinskog suda putovali iz Otočca u Gospić, no od danas zaposlenici općinskog suda Gospić više neće putovati a isto tako ni građani neće morati putovati k sudu jer je projekt ministra pravosuđa bio da sud približi građanima, što znači da na jedan način vraćamo naše djelatnike u naš grad a s druge strane otvara se mogućnost novog zapošljavanja i proširenja te djelatnosti u Otočcu, kazao je Šutić te dodao:

„Zgrada općinskog suda u Otočcu praktično je 9. godina bila mrtva, ništa se u njoj nije događalo, ta je zgrada rekonstruirana, adaptirana, a slijedi dodatna rekonstrukcija kako bi zgrada bila reprezentativna i što poglavito raduje, smanjit će se troškovi građanima“, kazao je Šutić.

Iako je glavna i jedina točka tiskovne konferencije bila „Povratak Općinskog suda u Otočac“, na pitanje novinara što je sa gradskim Povjerenstvom koje je GV Otočca oformilo vezano za dječji vrtić „Ciciban“, da li je to Povjerenstvo našlo neke nepravilnosti ili je onako kako je gradonačelnik Otočca rekao na GV Otočca, predsjednik GV Otočca Branislav Šutić je kazao:

„Kad je riječ o dječjem vrtiću „Ciciban“  onda je jasan stav HDZ-a i mene kao predsjednika. Mi smo čak smanjili cijenu dječjeg vrtića i uvijek se borimo za poboljšanje uvjeta za djecu i smanjivanje troškova roditeljima. Poznato nam je da je vrijednost te dokumentacije, tog projekta bila predviđena sa 7. milijuna kuna i ono s čim je zadnji puta gradonačelnik izašao je duplo veća vrijednost od procijenjene, na što je zamjenik gradonačelnika Nenad Janković upozorio Gradsko vijeće da se radi o možebitnim nepravilnostima i duplo većoj cijeni za vrtić nego što je predviđena planski. Mi smo shodno tim informacijama na GV donijeli odluku i imenovali povjerenstvo, i na sljedećoj sjednici GV koja će biti 16.12., očekujem da će Povjerenstvo informirati vijećnike i građane Otočca o čemu se radi i zašto je cijena povećana duplo“, kazao je Branislav Šutić.       

D.P./L.O.