Ilustracija Udbina

U ove zimske dane svakako je najteže starijim osobama. Još kada su njihova domaćinstva disperzirana na većem području kao što je to slučaj na području Općine Udbina onda su to višestruki izazovi za ekipe koje ih obilaze.

Centar za pomoć u kući Općine Udbina čine tri geronto-domaćice i ravnatelj Branko Gajić. Kao i obično Branko je veći dio dana na terenu.

-Trenutno skrbimo o 55 starijih osoba. Uglavnom su to samačka domaćinstva, osobe starije od 80 godina. Problem je što se njihove kuće nalaze na širokom području pa dosta vremena potrošimo na vožnju. Niti to ove godine nije problem jer su ceste uglavnom odlično očišćene. Gdje su prilazi teži i po ljeti, a kamo li zimi, do njih stižemo pješice. Naše domaćice donose ogrjev, čiste domaćinstva, brinu se o  osobnoj higijeni tih ljudi, kuhaju im, peru rublje i peglaju ga… Dakle, obavljaju sve kućanske poslove. Po potrebi starije ljude vozimo do liječnika i brinemo se da uvijek imaju potrebne lijekove. Posredovanjem Crvenog križa nedavno smo podijelili 130 paketa humanitarne pomoći s hranom. Ne smijemo dopustiti da te starije osobe u nečemu oskudijevaju, govori nam ravnatelj Centra za pomoć u kući Općine Udbina Branko Gajić.

M.S.