-
-

„Manja je šteta što je Vlada nesposobna pokrenuti bilo koji projekt, znatno je veća što svojom nespsobnošću rade dugoročnu štetu“,  ustvrdio je to Branko Hrg predsjednik HSS-a na press konferenciji netom prije održavanja 3. sjednice Županijskog odbora HSS-a Ličko-senjske u Gospiću.

Hrg je istaknuo kako je već postalo  tragikomično kad potpredsjednik Vlade Grčić uvijek iznova najavljuje da će biti bolje na godinu, a tragično je kad ne zna iskoristiti sredstva namijenjena Hrvatskoj iz EU fondova. Hrg ističe kako je Vlada usvojila dokument kojim se za srednja OPG do 20 ha kroz pet godina umjesto mogućih 634 milijuna eura planira svega 211 milijuna eura, a za male OPG kroz isto razdoblje umjesto 105 milijuna eura izdvaja se svega 42 milijuna eura.

„Je li Lika područje ruralnog karaktera, malih OPG-a koje bi sutra treblo biti Austrija u Hrvatskoj? Novac se nalazi u EU, u portfelju poljoprivrede, a ministarstvo i Vlada tvrde da je novac negdje drugdje umjesto da potpomaže područja kao što je Lika“, kazao je Hrg.

Na upit novinara kako je prilikom jučerašnje posjete pomoćnika ministra gospodarstva Alena Leverića rečeno kako Lika uopće ne aplicira na EU sredstva i ne nudi nikakve programe Hrg je kazao kako ova Vlada stvara maglu i bezočno laže.

„I ja sam gradonačelnik jednog grada u Hrvatskoj. Znam na što smo sve aplicirali i nijedan program nam nije prihvaćen. Nema u Hrvatskoj općine ili grada koji ne aplicira prema Vladi i fondovima. Usko grlo nastaje u ministarstvima i nije slučajno što je 16 milijardi deficit. Ministarstvo je nesposobno i ne znaju te programe proslijediti dalje. To je problem.“ kaže Hrg te ističe kako ministri u Vladi koji su se dokazali, ili se uopće nisu dokazali pojma nemaju što radi državna uprava.

 „Ova Vlada centralizira Hrvatsku, sve želi nabiti u Zagreb i prostore i smeta im lokalna samouprava koja dobiva do 10% proračunskih sredstava. U zemljama koje su nerazvijenije od Hrvatske ta brojka iznosi i 30% proračunskih sredstava. Neka daju 30% sredstava pa ćemo ih pitati zna li lokalna samouprava“, zaključio je Hrg.

Zlatko Fumić: „Zadovoljno smo koalicijskom suradnjom na županijskoj razni, ali mjesta za napredak još ima“

Zlatko Fumić, predsjednik ŽO HSS-a Ličko-senjske županije komentirao je za portal Lika online dosadašnju suradnju HDZ-HSS na županijskoj razini ustvrdivši kako je ona zadovoljavajuća, ali kako mjesta za napredak ima još.

 „Ovih dana ćemo aktivirati pregovore sa gospodinom Milinovićem i nadam se da ćemo tu suradnju još više poboljšati“ kazao je Fumić. Fumić ističe kako se članstvo HSS-a na području LSŽ pojačalo nakon promjene u vlasti na županijskoj razini stranke. Na upit o starome vodstvu stranke Fumić je rekao kako su svoje mandate u Županijskoj skupštini zadržali,te kako prema njemu za sada rade savijesno.

Nakon sjednice Županijskog odbora HSS-a stranački vrh predvođen predsjednikom stranke Hrgom posjetio je u Trnovcu spomen obilježje Karlu Brkljačiću-Kacanu mučki ubijenom 1936. godine po nalogu velikosrpske-četničke organizacije u Gospiću.

Hrvoje Jurković

Branko Hrg i lički HSS-ovci na spomen obilježju Karlu Brkljačiću Kacanu u Trnovcu.
Branko Hrg i lički HSS-ovci na spomen obilježju Karlu Brkljačiću Kacanu u Trnovcu.