U najtežim danima Domovinskog rata u Otočcu je osnovana 133. brigada HV, okosnica obrane ovog dijela Hrvatske. Bila je to postrojba koju su najprije činili malobrojni dragovoljci naoružani uglavnom lovačkim oružjem, a Gacku dolinu i Otočac branili su srcem, ustrajnošću i željom da njihov grad nikada ne bude pregažen.
Sve započelo nešto ranije, potvrdio nam je to predsjednik UHDDR-a Otočac umirovljeni pukovnik Drago Bilović.

Pukovnik Bilović

-Već 16. rujna 1991. godine pala je vojarna JNA u Ramljanima, a s njom i ogromne zalihe goriva. Sutradan, 17. rujna borili smo se kako bi oslobodili vojarnu JNA u Otočcu. Danima prije smo preuzimali ročnike JNA koji se nisu željeli boriti za propalu državu Jugoslaviju. Oblačili smo ih i slali doma. Kada je ta vojarna pala oružanom borbom, zarobili smo 126 časnika, dočasnika i nešto vojnika JNA. Predali smo ih MUP-u koji ih je razmijenio za naše uhićene vojnike, policajce, ali i civile.

Tako je 22. rujna prije 30 godina stigla zapovijed o osnutku 133. brigade. Ovogodišnja proslava održavat će se tijekom tri dana, odnosno 22., 23. i 25. rujna, ističe pukovnik Bilović koji je tijekom rata obnašao brojne odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

M. S.